Orban'ın iddiası: Hem Rusya hem de Ukrayna'yla diyalog yürüten tek ülke Macaristan!

Ajans Bizim
Viktor Orban Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna Rusya Macaristan Avrupa Birliği
Orban'ın iddiası: Hem Rusya hem de Ukrayna'yla diyalog yürüten tek ülke Macaristan!

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, diplomatik temaslarının ardından Avrupa Birliği Konseyi liderlerine Rusya-Ukrayna anlaşmazlığının gerçekçi bir değerlendirmeye, gerçekçi hedeflere ve son tarihlere dayalı olarak çözülmesi için teklif gönderdi.

Macaristan Başbakanının bu girişimi Kiev, Moskova, Pekin ve Washington'a yapılan ziyaretlerin ardından formüle edildi.

Rus basınında çıkan haberlere göre, Orban’ın yardımcısının yaptığı açıklamada, Orban’ın müzakerelerin deneyimi, barışı koruma misyonunun ilk aşaması ve Macaristan'ın teklifleri hakkında AB Konseyi liderlerini yazılı olarak bilgilendirdiği belirtildi.

Açıklamada, "Eğer Avrupa barış istiyor ve savaşın çözümünde ve akan kanın durdurulmasında son sözü söylemek istiyorsa, o zaman bir yön değişikliği geliştirilmeli ve uygulanmalıdır" dendi.

Orban'a göre, Macaristan planı, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerde ABD, AB, Çin ve Türkiye'nin arabulucu olabileceğini varsayıyor ve ayrıca Macaristan'ın çatışmanın iki tarafıyla aynı anda diyalog yürüten tek ülke olduğuna dikkat çekiyor.

Halihazırda AB Dönem Başkanı olan Macaristan'ın tüm dönem başkanlığını Ukrayna ile Rusya arasındaki barış müzakerelerinin koşullarını oluşturmak için kullanacağına dikkat çekildi.

Rusya Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, Kremlin'in, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Ukrayna'daki durumun çözümüne yönelik genel yaklaşımlarını bildiğini ancak, Orban'ın Avrupa Birliği liderlerine Ukrayna konusunda yazdığı mektubun içeriğini bilmediğini açıkladı.

Peskov, “Tabii ki Sayın Orban, Moskova'daki temaslarda vizyonunun ana parametrelerini özetledi ama elbette AB içindeki iç yazışmalarda nelerin tartışıldığını bilmiyoruz. Bu nedenle belki de bizim bilmediğimiz bazı nüanslar var” dedi.

Viktor Orban, 2 Temmuz'da Kiev'i ziyaret ederek Volodimir Zelenski ile bir araya geldi ve ateşkes olasılığını tartıştı. Orban, daha sonra, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere önce Moskova'ya, ardından da Çin'e önceden planlanmayan bir ziyarette bulundu. Orban sonra da ABD’ye giderek ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan adayı Donald Trump ile görüştü. 

Macaristan Başbakanı, görüşmelerin ardından AB liderlerine bir mektup göndererek Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin yıl sonundan önce başlamasını tavsiye etti. 

Orban, ayrıca çatışmayı sona erdirmeye yönelik bir planı da AB liderlerine iletti.