Ocak ayında 30 dereceleri gören Akdeniz ülkesi!

İspanya hava durumu Meteoroloji Genel Müdürlüğü
Ocak ayında 30 dereceleri gören Akdeniz ülkesi!
Fotoğraf: Reuters

İspanya Meteoroloji Ajansı (Aemet), İspanya'nın 1961 yılında kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana en sıcak ocak ayını geçirdiğini ve ülkenin doğusunda sıcaklıkların 30 dereceye yaklaştığını duyurdu.

Aemet'ten yapılan açıklamada, İspanya anakarasında geçen ay kaydedilen ortalama 8,4 derece sıcaklığın ortalamanın 2,4 derece üzerinde ve 2016'daki son rekor olan ocak ayının 0,4 derece üzerinde olduğu belirtildi.

İspanya'da, ocak ayının sonuna doğru 30°C'ye yaklaşan sıcaklıklar görüldü. Bu, ancak ülkede yaz başında hava sıcaklığıydı.

Aemet, bu durumu "anormallik” olarak nitelendirmişti.

Hava sıcaklığı, ocak sonunda, Valencia bölgesinde (doğu) 29,5°C'ye, Murcia'da (güneydoğu) 28,5°C'ye ve güney Endülüs'te Malaga yakınlarında 27,8°C'ye yükseldi.

Ülkedeki 400 meteoroloji istasyonunun yaklaşık ikisinden birinde sıcaklıklar 20°C'ye ulaştı ya da aştı; bu seviye, İspanya için "tipik Haziran ortası ya da sonu, yani yaz benzeri" bir seviyedir.

Aemet, "Ocak ayının genel olarak yağmurlu bir ay olsa da, yağmurun dağılımının çok dengesiz olduğunu ve en çok yağmura ihtiyaç duyulan yerde en az yağmur yağdığını" belirtti.

Barselona ve çevresinde geçen hafta kuraklık nedeniyle “acil durum” ilan edilmiş, yaklaşık altı milyon kişiye yeni su tüketim limitleri ve özellikle sanayi ve tarıma ciddi kısıtlamalar getirilmişti.

Ülkenin kuzeydoğu bölgesinde bulunan ve kurak aylarda kullanılmak üzere yağmur suyu depolayan göletlerin seviyesi yüzde 16'nın altına düşmüş durumda.

Yağmursuz dönemler, İspanya’da alışılmadık bir durum değil, ancak mevcut yağış açığı, kayıtların başladığı 1916 yılından bu yana görülmemiş bir durum teşkil ediyor.

Yüksek sıcaklıklara alışkın olan İspanya'da, bazen yaz ayları dışında, birbirine yakın zamanlarda meydana gelen sıcak hava dalgalarının sayısının artması bilim adamlarını endişelendiriyor.

Ülke, Aralık ayında alışılmadık derecede yüksek sıcaklıklar görmüş ve Malaga'da 29,9°C ile Aralık ayında ülke çağında rekor kırılmıştı.