Navalny krize neden oldu... Biden döneminde ABD-Rus ilişkilerinde ilk gerilim! Nota verildi

ABD Rusya
Navalny krize neden oldu... Biden döneminde ABD-Rus ilişkilerinde ilk gerilim! Nota verildi

ABD Başkanı Joe Biden'ın göreve başlamasının ardından Rusya ile ilk kriz yaşandı. Kremlin, ABD'yi Rusya'nın içişlerine müdahale etmekle suçladı. Rusya'dan yapılan son dakika açıklamasına göre, ABD Büyükelçisi John Sullivan'a protesto notası verildi

Kremlin, Rusya’da gözaltında bulunan muhalif figür Aleksey Navalny'ın serbest bırakılması isteyen Navalny destekçilerinin protestolara başlamasında ABD'yi sorumlu tutmuş, ABD'yi Rusya'nın içişlerine müdahale etmekle suçlamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, 23 Ocak'taki izinsiz gösteriler hakkında ABD'nin Moskova Büyükelçiliği'nin sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlar nedeniyle ABD Büyükelçisi John Sullivan'a protesto notası verildiğini duyurdu.

Elçiliği yaptığı paylaşılan Rusya'nın iç işlerine doğrudan müdahale olarak gördüklerini kaydeden Zaharova, ABD tarafını Rus yasalarına uymaya davet etti.

ABD'nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan'ın Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını ve Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov'un ABD'li diplomatla bir görüşme yaptığını aktaran Zaharova, "Elçiliğin sosyal ağlarda ve internet kaynaklarında bir dizi Rus kentindeki izinsiz gösterileri destekleyen mesajlar paylaşması nedeniyle ABD tarafına kararlı protesto notası verildi" dedi.

ABD merkezli olan internet devlerinin çok aktif bir çalışma yürüttüklerini gördüklerini söyleyen Zaharova, "Bunlar sosyal ağ platformları, video platformlarıydı ve bu günlerde ve öncesinde çok sayıda yalan bilgi paylaştılar. Şu anda bu konular üzerinde çalışma yapıyoruz ve elbette bu çok ciddi sorunlar, ABD'lilerle yürüttüğümüz çalışmalarda ve uluslararası kurumlarda ele alınacak" diye konuştu.

ABD'nin Moskova Büyükelçiliği, sosyal medya üzerinden ülkede yapılacak protesto gösterilerinin saat ve yerlerini paylaşmıştı.

NAVALNIY'IN TUTUKLANMASI

Rusya'nın Tomsk şehrinden Moskova'ya gitmek üzere 20 Ağustos 2020'de uçağa binen Navalnıy'ın uçuş esnasında fenalaşması üzerine uçak, Omsk şehrine inmişti. Omsk'taki hastaneye kaldırılan Navalnıy'ın çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü.

Navalnıy, 22 Ağustos 2020'de Omsk'tan özel bir uçakla Berlin'deki Charite Hastanesine nakledilmişti. 44 yaşındaki Navalnıy, tedavi gördüğü Almanya'dan döner dönmez Moskova'daki havaalanında 17 Ocak'ta gözaltına alınmıştı.

Moskova'nın Himki ilçesindeki polis merkezinde kurulan mahkemede Navalnıy'ın "29 Aralık 2020'den beri denetimli serbestlik süresini defalarca ihlal ettiği" gerekçesiyle dün duruşma yapılmıştı.

Himkinskiy Bölgesel Mahkemesi heyeti, Kremlin'e muhalif Navalnıy'ın 15 Şubat'a kadar 30 gün tutuklu kalmasına karar vermişti.

Kaynak: Haber Global TV

John Sullivan