Gözler Brüksel'deki NATO Zirvesi'nde! Cumhurbaşkanı Erdoğan da kritik toplantıda

Dünya haberleri NATO Ukrayna Recep Tayyip Erdoğan

NATO Zirvesi başladı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Olağanüstü Zirvesi'ne ilişkin açıklamalarda bulunarak "Rusya Ukrayna'nın gücünü hafife aldı. Doğu Kanadında askeri varlığımızı güçlendirme kararı aldık" dedi. Liderler aile fotoğrafı çektirdi. Biden'dan da önemli mesajlar geldi.

Rusya Ukrayna savaşı gündemi ile NATO üyesi 30 ülkenin liderleri, Brüksel'de bir araya geldi.. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel’de NATO Olağanüstü Zirvesi'nin düzenlendiği NATO Karargahına giriş yaparak zirvedeki yerini aldı. 

ABD BAŞKANI BIDEN: GÜVENLİK YARDIMI DESTEĞİ VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ

ABD Başkanı Joe Biden, zirvedeki konuşmasında, "NATO liderleri bugün Brüksel'de bir araya geldi. Rusya'nın sebepsiz ve haksız yere Ukrayna'yı işgalinin başlamasından bir ay sonra buluşma yapıldı. Ukrayna'ya, Rusya'nın saldırganlığıyla mücadele etmesi ve meşru müdafaa hakkını koruması için güvenlik yardımı desteği vermeye devam edeceğiz" dedi. 

STOLTENBERG'İN AÇILIŞ KONUŞMASI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, açılış konuşmasında, "Rusya'ya bedel ödetmeye kararlıyız. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri şu anda hakları için savaşıyorlar. Bugün Ukrayna'ya müttefiklerin desteğinden bahsedeceğiz. Savunma yönümüzün güçlendirilmesi faaliyetlerimizi gözden geçireceğiz" dedi.  

LİDERLERDEN AİLE FOTOĞRAFI

NATO Liderler Zirvesi kapsamında, üye ülke liderleri aile fotoğrafı verdi. Aile fotoğrafı öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden, ayaküstü bir sohbet gerçekleştirdi. 

Gözler Brüksel'deki NATO Zirvesi'nde! Cumhurbaşkanı Erdoğan da kritik toplantıda - Resim : 2

STOLTENBERG İÇİN GÖREV SÜRESİNİN UZATILDI

NATO’dan yapılan açıklamada, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in görev süresinin 30 Eylül 2023’e kadar uzatıldığı belirtildi. Stoltenberg karardan onur duyduğunu ifade etti.

erdoğan nato

STOLTENBERG'DEN AÇIKLAMA

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, zirve öncesi basın mensupların yaptığı açıklamada, “Başkan Putin, bağımsız egemen bir ulusa karşı savaş açarak büyük bir hata yaptı. Ukrayna halkının gücünü, Ukrayna halkının ve silahlı kuvvetlerinin cesaretini hafife aldı. Beklediklerinden çok daha fazla dirençle karşılaşıyorlar” dedi.

“NATO HER TÜRLÜ TEHDİDE HAZIRDIR”

Kimyasal silah kullanımının uluslararası hukuka aykırı olduğunu, bunun geniş ve ciddi sonuçları olacağını vurgulayan Stoltenberg, “Kimyasal silahların herhangi bir şekilde kullanılması, çatışmanın doğasını temelden değiştirecek ve uluslararası hukukun ihlali olacaktır. Bu durumun geniş ve ciddi sonuçları olacaktır. NATO, müttefiklerini her türlü saldırıdan korumaya, savunmaya ve herhangi bir saldırıya tepki vermeye hazırdır” dedi.

“ÇİN’İ DÜNYANIN GERİ KALANINA KATILMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

Stoltenberg, Rusya-Ukrayna savaşı konusunda NATO’nun Çin’i dünyanın geri kalanına katılmaya çağırdığını belirterek, “Çin'i, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini açıkça kınaması, Rusya’ya yönelik siyasi ve maddi destek sağlamamak için dünyanın geri kalanına katılmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

erdoğan nato

ÇOK ULUSLU MUHABERE BİRLİKLERİNE TAKVİYE

Özellikle Baltık ülkeleri ve Polonya'daki çok uluslu muharebe birliklerine takviye yapıldı. Bölgeye de çok sayıda savaş uçağı ve savaş gemisi gönderildi. Ayrıca daha önce NATO'nun bir muharip birliğinin bulunmadığı Romanya'ya da askerler konuşlandırıldı.

Stoltenberg'in iki hafta önce verdiği bilgiye göre, Rusya'ya karşı alınan tedbirler çerçevesinde NATO'nun yüksek hazırlıklı durumda 130 jeti, en kuzeyden Akdeniz'e kadar 200 gemisi ve ilave binlerce askeri Avrupa'nın doğusunda ve yakınlarında bulunuyor.

NATO, Rusya ile ortaya çıkan gerginliğin ardından tarihinde ilk kez Mukabele Kuvveti'ni harekete geçirmişti. Son olarak 16 Mart'ta yapılan NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda ittifakın Avrupa'nın doğusundaki uzun vadeli konumlanması görüşülmüştü.

Kaynak: Haber Global TV

NATO Belçika cumhurbaşkanı erdoğan Biden zelenski