Gerçek 'Indiana Jones' Schuyler Jones hayatını kaybetti

Ajans Bizim
2024'te hayatını kaybeden ünlüler Hayatını kaybetti
Gerçek 'Indiana Jones' Schuyler Jones hayatını kaybetti

Dünyanın birçok yerinde yaşadıkları nedeniyle film karakteri Indiana Jones ile karşılaştırılan Amerikalı maceraperest Schuyler Jones, 94 yaşında öldü. 

Jones'un üvey kızı Cassandra Da'Luz Vieira-Manion, Facebook sayfasında Jones'un 17 Mayıs'ta öldüğünü paylaştı. "Dünyanın dört bir yanında çok fazla hayat yaşamış büyüleyici bir adamdı" diye yazdı.

Kansas’ta Wichita kenti çevresinde büyüyen Jones Kansas, babasının ordu üslerine bot tedarik etme işi sayesinde daha okula başlamadan ABD'nin her eyaletini ziyaret etti. 

Edinburgh Üniversitesi'nin web sitesinde yayınlanan otobiyografisinde, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Paris'e taşındığını ve burada fotoğrafçı olarak çalıştığını yazdı. Ayrıca serbest fotoğrafçı olarak Afrika'da dört yıl geçirmiş. Wichita Eagle'ın haberine göre, 1956 tarihli "Afrika Güneşi Altında" adlı kitabında Cezayir'in Salah kentinde bir pazar yerine düşen helikopterden sağ kurtulduğunu anlatıyor. 

Daha sonra Yunanistan'a taşındı, burada Almanca ve Fransızca'dan İngilizce'ye kitaplar çevirerek geçimini sağladı. 1958'de Hindistan ve Nepal'i arabayla geçmeye karar verdi. Yolculuk sırasında Afganistan'a hayran kaldı ve daha sonra antropoloji okumak için Edinburgh Üniveritesi’ne kaydoldu. 

Mezun olduktan sonra Afganistan'a döndü ve ülkenin uzak doğu vadilerinde yaşayan grupları incelemeye başladı. Bu araştırmasını Oxford Üniversitesi'nde doktoraya dönüştürdü. Bu üniversitenin Pitt Rivers Müzesi'nde küratör ve daha sonra da müdür oldu. Emekli olduktan sonra, İngiliz Kraliyeti tarafındın şövalyeliğin bir alt basamağı olan nişana layık görüldü.

Jones ile George Lucas'ın Henry "Indiana" Jones Jr. karakteri arasındaki benzerlikler dikkat çekici. İsim ve aile mesleği bir yana - Indy'nin babası Henry Sr. bir arkeologdu, tıpkı Schuyler Jones'un oğlu Peter'ın arkeolog olması gibi - her ikisi de yabancı dillerde ustaydı ve kahverengi fötr şapka takıyorlardı.

Indiana Jones gibi Schuyler Jones da tarihi eserlerin müzelere ait olduğuna inanan bir kişi olarak biliniyor. Jones 2007 yılında yayınlanan "A Stranger Abroad" adlı kitabında Ahit Sandığı'nı bulup bir müzeye bağışlamak istediğini yazmıştı ki "Raiders of the Lost Ark" filminde Indiana Jones'in başardığı da tam olarak buydu, en azından filmin sonunda ABD hükümeti emanete el koyup onu tekrar saklayana kadar.

İki kez evlenen Jones, daha sonra 2021 yılında ölen aktris Karla Burns ile bir ilişki yaşamaya başladı.

Schuyler Jones’un bir oğlu, üç kızı, altı torunu, altı torununun çocuğu ve bir torununun torunu var.