Maduro işi şansa bırakmadı: En büyük rakibine siyasi yasak geldi

Ajans Bizim
Venezuela Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro
Maduro işi şansa bırakmadı: En büyük rakibine siyasi yasak geldi
Fotoğraf: DepoPhotos

Venezuela'da Yüksek Mahkeme, muhalefetin başkan adayı Maria Corina Machado hakkındaki siyasi yasak kararını onadı.

Eski bir milletvekili olan Machado, hakkındaki yasak kararına rağmen, muhalefetin ekimde yaptığı ön seçimlerde kullanılan oyların 90'ını almayı başarmıştı.

61 yaşındaki Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun kalesi gibi görülen bölgelerde dahi ilgi çeken ön seçimde 2,4 milyon kişinin oy kullanması sürpriz olarak değerlendirilmişti.

Venezuelalı siyasetçi, haziran ayında Başkanlık yarışına girmeye karar verdikten birkaç gün sonra 15 yıl siyasî yasak cezasına çarptırılmıştı.

Machado'nun Venezuela'ya ekonomik yaptırım uygulanması için faaliyet yürüttüğü suçlaması, siyasî yasak kararına gerekçe olarak gösterilmişti.

Machado, cezasının onanmasının sonra yaptığı açıklamada, "özgür ve adil seçimler için mücadeleye devam edeceğini" söyledi ve "Maduro ve onun suça batmış sistemi, kendileri için en kötü yol olan hileli seçimi tercih etti. Bu olmayacak” dedi.

Maduro hükümetiyle muhalefetteki partiler arasında ekim ayında bir anlaşma imzalanmış ve ülkede bu yıl yapılacak Başkanlık seçimlerin "adil ve özgür bir ortamda" yapılması konusunda fikir birliğine varılmıştı.

ABD de Maduro yönetimiyle muhalefet arasında anlaşma sağlanmasından sonra Venezuela'nın petrol, gaz ve madencilik sektörlerine hedef alan yaptırımları hafifletmişti.

Biden yönetimi, Machado veya diğer adaylara yönelik yasak kararlarının kaldırılmaması durumunda yaptırımların geri getirilebileceği uyarısında bulunmuştu.

ABD Dışişleri Sözcüsü Matthew Miller, Machado hakkında verilen karardan sonra "ABD’nin, Venezuela’ya yaptırımlarla ilgili politikasını yeniden gözden geçirdiğini” söyledi.