Lübnan Başbakanı Hariri istifa kararını açıkladı
Lübnan Başbakanı Saad El-Hariri, istifasını sunacağını açıkladı
Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri, 17 Ekim'den beri devam eden hükümet karşıtı gösterilere karşı "istifasını sunacağını" açıkladı.
Halka hitabında, "Lübnanlı tüm protestocuları toplumsal barışı korumaya, siyasi partileri ise Lübnan'ı korumaya davet eden Hariri, "Pozisyonlar, makamlar gelir geçer, ülkenin huzuru ve güvenliği daha önemlidir" dedi. Lübnan Başbakanı Saad Hariri, hükümetinin istifasını Devlet Başkanı Michel Aoun'a sunmak için Baabda'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayına gideceğini söyledi.
HÜKÜMET ARAYIŞI SÜRECİ
Cumhurbaşkanı Mişel Avn'a yakın, adını vermek istemeyen bir kaynak, AA muhabirine, oluşturulacak yeni hükümetin henüz netleşmediği, parlamento üyelerinin gelecek günlerde istişareler sonunda yeni başbakanı belirleyecekleri bilgisini verdi.
Kurulması beklenen yeni hükümetin teknokrat mı, yarı teknokrat mı olacağına dair henüz bir netlik bulunmadığını dile getiren kaynak, bunu Cumhurbaşkanı Avn'ın istişarelerin ardından belirleyeceğini dile getirdi.
Yeni kabine istişarelerine ilişkin zaman çizelgesinin de henüz yapılmadığını seçimlere dek işleri yürütmesi için geçici hükümetin görevlendirileceğini kaydeden kaynak, şunları aktardı:
"Yeni hükümetin yakın bir zamanda kurulması uzak ihtimal. Bu türden işler uzun vakit alır. Avn, yeni hükümetin Lübnanlıların taleplerini dikkate alan ve içinden geçilen dönemin hassasiyetine uyumlu olması konusunda büyük çaba gösterecek"
İstifa eden hükümetin hazırladığı reform paketini hatırlatan kaynak, "Yeni kabine bunu mutlaka dikkate almalıdır" şeklinde konuştu.
İRAN'DAN İLK YORUM
İran Dışişleri Sözcüsü Abbas Musevi, Lübnan halkının ve devletin içerisinde bulunduğu hassas süreci başarılı bir şekilde atlatmasını umut ettiklerini belirterek ülkedeki farklı gruplara birliktelik çağrısında bulundu. Lübnan’da istikrar ve güvenliğin tekrar sağlanması için çağrıda bulunan İran Dışişleri Sözcüsü Musevi, "İran İslam Cumhuriyeti tüm taraflardan ve önemli şahsiyetlerden Lübnan’da istikrarın sağlanması ve halkın meşru taleplerinin karşılanması adına ortak hareket etme ve birliktelik vurgusu yapmaktadır.” ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
Hariri 2017 yılında da istifa etmiş, 17 gün sonra istifasını geri çektiğini duyurmuştu.
Başbakan Hariri, Lübnan'da 13 günden beri devam eden hükümet karşıtı protestoları sona erdirecek çözüm yolları için istişare görüşmelerini aralıksız sürdürüyordu.
Bu arada Lübnanlılar, hükümetin iletişime ve özellikle sosyal iletişim ağı WhatsApp uygulamasına vergi getirme girişimine tepki olarak 17 Ekim'de başlattığı hükümet karşıtı protestolarına devam ediyor.
Görgü tanıklarından edinilen bilgiye göre, Hizbullah ve Emel Hareketi destekçileri, Beyrut'un doğusu ile batısını ayıran köprü gösteri noktasında toplanan göstericilere saldırdı.
İki taraf arasında çıkan arbede de bir gösterici yaralanırken, güvenlik güçleri araya girerek olayların büyümesini engelledi.
Lübnan'da Başbakan Hariri, ülkedeki gösteriler üzerine 21 Ekim'de ekonomik krizi hafifletmek amacıyla bir reform paketini Bakanlar Kurulunun onayından geçirmeyi başarmıştı.
Hariri, 2020 bütçesinin hiçbir vergi içermemesinin yanı sıra bakan ve milletvekili maaşlarının yüzde 50 düşürülmesi, Enformasyon Bakanlığı ile bazı kamu kurumlarının kapatılması, yoksul aileler ile konut kredisine ek kaynak ayrılması gibi bir dizi karar alındığını açıklamıştı.
Meydanları dolduran büyük kalabalıklar ise hükümetin söz konusu reform paketine rağmen eylemlerini sona erdirmemişti.