Kuzey Kutbu'nda 'soğuk savaş'... Rus savaş uçakları bölgeye hareket etti, ABD uçakları hemen uzaklaştı

Ajans Bizim
ABD Rusya 3. Dünya Savaşı
Kuzey Kutbu'nda 'soğuk savaş'... Rus savaş uçakları bölgeye hareket etti, ABD uçakları hemen uzaklaştı
Fotoğraf: DepoPhotos

Rusya, "Rusya Federasyonu sınırına yaklaşan hava hedefi" olarak gösterilen iki ABD stratejik bombardıman uçağının Kuzey Kutbundaki Barents Denizi üzerinden sınırını geçmesini önlemek için savaş uçaklarını gönderdiğini açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, "Rus savaş uçakları hava hedefinin ABD Hava Kuvvetleri'ne ait iki adet B-52H stratejik bombardıman uçağı olduğunu tespit etti" dendi.

Bakanlığın açıklamasına göre, "Rus savaş uçakları yaklaştıkça, Amerikan stratejik bombardıman uçakları uçuş rotalarını düzeltti, uzaklaştı ve ardından Rusya sınırından uzaklaştı." 

ABD ordusu, sık sık, uluslararası sular üzerinde uçuşlar yapıyor ve bu uçuşların tarafsız hava sahasında ve uluslararası hukuka uygun olarak yapıldığını iddia ediyor.

Ancak Moskova, son aylarda, ABD tatbikatlarına daha agresif tepki göstermeye başladı.

Moskova haziran ayında, ABD'yi Karadeniz'in tarafsız suları üzerindeki keşif uçağı uçuşlarını, Ukrayna'nın Rusya tarafından ilhak edilen Kırım yarımadasına saldırmasına yardımcı olmak için kullanmakla suçladı. 

Kremlin, bu uçuşların, NATO ile Rusya arasında "doğrudan bir çatışma" riskini arttırdığını ve ordusuna "operasyonel bir yanıt" hazırlama talimatı verildiğini belirtmişti.