Kuzey Kore zor durumda: Sadece savaş döneminde dağıtacaklardı ama...

ABD Kuzey Kore Güney Kore Kim Jong-un
Kuzey Kore zor durumda: Sadece savaş döneminde dağıtacaklardı ama...

Kuzey Kore'de yaşanan ekonomik kriz pandemiyle birlikte iyice derinleşmiş durumda. ABD'nin tavrı da krizin büyümesine neden olurken Kuzey Kore savaş dönemleri için sakladığı pirinçleri halka dağıtmaya başladı. Bu tablo diplomatik yol haritasını da belirleyebilir. Peki nasıl?

Joe Biden yönetimiyle ABD'nin Asya-Pasifik politikalarının da değişeceği öne sürülürken bu zorlu ve karmaşık denklem içinde Kuzey Kore de oldukça kritik bir noktada bulunuyor. Pandemi krizinin yanı sıra pandeminin de körüklediği derinleşmiş ekonomik krizle de uğraşan Kuzey Kore için müzakereler oldukça kritik.

ABD, Güney Kore ve Kuzey Kore arasında geçen ancak ABD ve Kuzey Kore'nin daha çok baş aktör oldukları nükleer silahlardan arınma müzakerelerinde Kuzey Kore yaptırımların hafifletilmesini istiyor.

İÇKİLER, TAKIM ELBİSELER...

Güney Koreli yetkililerin aktardıklarına göre Kuzey Kore, yeniden görüşmelere başlamak için aralarında lüks içkiler ve lüks takım elbiselerin ithalatının da bulunduğu bir dizi uluslararası yaptırımın hafifletilmesini talep ediyor.

Kuzey Kore zor durumda: Sadece savaş döneminde dağıtacaklardı ama... - Resim : 1

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS), Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'ın, ABD'ye yaptığı çağrısında metal ihracatına, rafine yakıt ve diğer ihtiyaç maddelerinin ithalatına yönelik yasakların kalkmasını da istediğini aktardı.

NIS ayrıca ülkede şiddetli bir gıda kıtlığı ve kuraklık yaşandığını da öne sürüyor. Pandemi ekonomiye çok sert darbeler vururken sadece savaş döneminde acil durumlarda dağıtılması için saklanan pirinçler halka verilmeye başlandı.

Pek çok uzman Kuzey Kore'nin içinde bulunduğu durumun ve yardım çağrısının bir dönüm noktası olabileceğini dile getiriyor. Ancak elbette bu çağrıya verilecek karşılık da oldukça önemli.

'KIRMIZI HAT' YENİDEN!

Aynı zamanda geçen hafta iki Kore arasında “kırmızı hat” yeniden kuruldu. Hattı geçen yıl Kuzey Kore cephesi askıya almıştı. Bu da yeni dönemde Pyongyang'ın müzakereler için yeniden kapı açtığı olarak değerlendiriliyor. NIS, hamlenin Kuzey Kore lideri Kim Jong-un tarafından başlatıldığını ve iki ülkenin günde iki kez konuştuğunu iddia etti.

Parlamento istihbarat komitesi üyesi Ha Tae-keung, salı günü gazetecilere verdiği demeçte NIS'in başkanı Park Jie-won'a atıfta bulunarak şunları söyledi:

“Müzakereleri yeniden başlatmanın bir ön koşulu olarak Kuzey Kore; ABD'nin rafine petrol, ihtiyaç maddeleri ve maden ihracatına ve aynı zamanda bunların ithalatına izin vermesi gerektiğini savunuyor. En çok neye ihtiyaçları olduğunu sorduğumuzda birinci sınıf içkiler ve takım elbiseler de listeye dahildi. Sadece Kim Jong-un için değil, Pyongyang'da yaşayan seçkinlere de dağıtmak için...”

Kuzey Kore zor durumda: Sadece savaş döneminde dağıtacaklardı ama... - Resim : 2

Washington cephesi herhangi bir görüşmeden önce yaptırımları hafifleteceğine dair bir sinyal vermiş değil. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price geçen pazartesi yaptığı açıklamada ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın bu hafta güneydoğu Asyalı mevkidaşlarıyla gerçekleştirdiği online toplantıda Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımların tamamen uygulanması çağrısında bulundu.

Price bununla birlikte ABD'nin Kuzey Kore ile “her zaman, her yerde, koşulsuz” görüşmeye istekli olduğunu yineledi.

'YAPTIRIMLAR DEVAM EDECEK'

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan bir başka açıklamada “Herhangi bir angajman olmaması durumunda, Birleşmiş Milletler'in Kuzey Kore üzerindeki yaptırımları yürürlükte kalmaya devam ediyor ve uluslararası toplumla birlikte bunları uygulamaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

Birleşmiş Milletler, nükleer silah ve balistik füze geliştirmesi nedeniyle Kuzey Kore'ye çeşitli yaptırımlar uyguladı. ABD ve başka ülkeler de kendi yaptırımlarını uyguladılar.

Kuzey Kore, 2017'den bu yana nükleer silah veya kıtalararası balistik füze testi gerçekleştirmedi. Kim Jong-un ile eski ABD başkanı Donald Trump arasında 2018'de yapılan tarihi görüşme ise diplomatik bir atılım için umutları artırmıştı.

Kuzey Kore zor durumda: Sadece savaş döneminde dağıtacaklardı ama... - Resim : 3

Trump, Kim Jong-un'la iki kez daha görüşürken yaptırımların hafifletilmesi karşılığında Kuzey Kore'nin nükleer ve füze programlarından vazgeçmesini sağlayamadı.

Biden döneminin başlarında ABD'nin Güney Kore'yle yaptığı ortak tatbikat ise Kuzey Kore cephesini germeye yetti. Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong, Güney Kore ile ABD'nin giriştiği tatbikatların Kuzey Kore tarafından işgal hazırlığı olarak görüldüğünü ifade etti. Kim Yo-jong bu tarz hareketlerin ilişkileri net bir şekilde baltalayacağını ve birleşme umutlarını sıya düşüreceğini söyledi.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Haberde yer alan bilgilerin büyük bir kısmı The Guardian'da "North Korea wants sanctions eased on metal, fuel and ‘liquor and suits’ to restart US talks" başlığıyla yayınlanan haberden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Kuzey Kore Güney Kore Kim Jong-Un Asya-Pasifik ABD