Korkulan oldu! DSÖ uyardı: Delta mutasyonu Avrupa'da ilerliyor
İlk olarak Hindistan'da görülen "Delta" varyantının, İngiltere'de en baskın tür haline geldiğinin duyurulmasının ardından, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, Delta mutasyonunun Avrupa'da ilerlediği konusunda uyarıda bulundu
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge düzenlediği basın toplantısında, Avrupa'da Covid-19’a karşı aşılamaların seviyesinin "bölgeyi yeni bir yükselmeden korumak için" yetersiz olduğu konusunda uyardı.
DSÖ verilerine göre, bugüne kadar Avrupa nüfusunun yüzde 30'u bir doz aşı uygulanırken, nüfusun yüzde 17'si ise tamamen aşılandı. Kluge, dünyanın diğer bölgelerine kıyasla oranların önemli olduğunu, ancak toplum bağışıklığı sağlamak için yetersiz olduğunu ekledi.
"BAĞIŞIKLIK İÇİN YOLUMUZ UZUN"
Ülkeleri hijyen ve mesafe önlemlerini sürdürmeye ve yabancı ülkelere seyahati kısıtlamaya çağıran Kluge, "Toplum bağışıklığı için yetişkin nüfusun en az yüzde 80'inin aşılamak için yolumuz uzun" ifadelerini kullandı.
DELTA MUTASYONU AVRUPA'DA İLERLİYOR
Vaka ve can kayıplarında düşüş yaşanmasına rağmen Kluge, "Tehlikeden kurtulmaktan çok uzağız" ifadelerini kullanarak, Hindistan'da tespit edilen Delta mutasyonu Avrupa'da ilerlediği konusunda uyardı.
İngiltere Halk Sağlığı Kurumu da ilk olarak Hindistan'da görülen "Delta" varyantının, Alfa (İngiltere) varyantını geride bırakarak ülkede en baskın tür haline geldiğini duyurmuştu.
DSÖ Sözcüsü Jasarevic, Covid-19 salgınının geleceği hakkında DSÖ’in oynadığı rolü ve aşı erişimindeki eşitsizliği değerlendirerek "Salgın her yerde bitene kadar hiçbir yerde bitmeyecek. Aşılara erişimdeki şok edici küresel eşitsizlik, pandemiyi sona erdirmenin en büyük risklerinden biri olmaya devam ediyor" dedi. Küresel aşılamayı, ilk başta en zenginlerin erişebildiği ve fiyatın zamanla ama kademeli olarak düşerek en yoksulların yararlandığı 'damlama etkisine' (Trickle-down) benzeten Jasarevic "Damlama etkisiyle aşılama, ölümcül bir solunum virüsüyle savaşmak için etkili bir strateji değildir. Halk sağlığı önlemleri ve aşılamanın (biri ya da diğeri değil) bir kombinasyonu ile hayatları ve geçim kaynaklarını kurtarmak, pandemiden çıkmanın tek yoludur" ifadelerine yer vermişti.
Kaynak: İHA