Karadeniz semalarında tehlikeli temas! Rusya ve İngiliz jetleri karşı karşıya geldi

Dünya haberleri ABD Rusya İngiltere Ukrayna

Son dönemde Karadeniz ve Baltık Denizi üzerinde Rusya ile batı ülkeleri arasındaki gerilim artıyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz'de ülkenin hava sahası sınırlarına yaklaşan İngiltere'ye ait savaş uçaklarının su-27 jetleri ile engellendiğini açıkladı.

Rusya'nın Ukrayna savaşı ile en üst noktaya ulaşan Batı gerilimi, Karadeniz üzerinde de devam ediyor.

İngiltere'ye ait 3 uçağın Kırım hava sahasına yaklaşmasının ardından Rus savaş uçakları peş peşe havalandı. Açıklama Rusya Savunma Bakanlığı'ndan geldi.

Buna göre Rus Hava Kontrol Merkezi İngiliz Hava Kuvvetleri'ne ait iki typhoon savaş uçağı ile bir RC-135 keşif ve elektronik harp uçağı tespit etti.

Rus Hava Kuvvetleri'ne ait su-27 tipi iki savaş uçağı havalandı. Savunma Bakanlığı Rus savaş uçakları hedefe yaklaşırken Yabancı savaş uçaklarının u dönüşü yaparak Rusya sınırından uzaklaştığını duyurdu.

Mart ayında Rus jetleri bu kez ABD'ye ait hava araçlarıyla karşı karşıya gelmişti.

ABD'ye ait MQ-9 reaper tipi insansız hava aracının Karadeniz üzerinde keşif uçuşu yaptığı saptanmış, Rusya'ya ait su-27 uçaklarının engelleme yaptığı sırada çarpışma yaşanmıştı.

Rus jetinin çarptığı ABD'ye ait insansız hava aracı uluslararası sulara düşmüştü. ABD bu müdahalenin profesyonel olmayan bir şekilde yapıldığını açıklamıştı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba mart ayında Karadeniz'in Baltık Denizi gibi bir NATO denizi olmasını istediklerini söylemişti.

Kremlin'in ise Karadeniz konusunda tavrı net. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov bu sözlere yanıtında Karadeniz'in NATO gölü olmasına izin vermeyeceklerini vurgulamıştı.

Rusya, NATO'nun Baltık Denizi'ndeki tatbikatlarına misilleme yapıyor. Rus Ordusu yalnızca haziran ayında Baltık üzerinde 2 tatbikat yaptı. 5 haziranda başlayan tatbikata 25 uçak, 40 gemi ve 3500 personel katıldı.

27 Haziran'da da Baltık Denizi üzerindeki tatbikatta SU-27 savaş uçakları sahte hedefleri vurdu.

 

Kaynak: Haber Global TV

Karadeniz tehlike temas Rusya İngiliz jet