Karadeniz'de sular ısınıyor: ABD 2 savaş gemisini yolluyor, Rusya Hazar Denizi'ne doğru yola çıktı

Karadeniz Rusya Türkiye Ukrayna
Karadeniz'de sular ısınıyor: ABD 2 savaş gemisini yolluyor, Rusya Hazar Denizi'ne doğru yola çıktı

ABD geçtiğimiz hafta gemi geçişi için Türkiye'ye bildirim yaparak 2 savaş gemisini Karadeniz'e gönderiyor. Rusya ise Hazar Denizi'ndeki filoya ait 15 savaş gemisini Karadeniz'e gönderdi. Rusya-Ukrayna krizi savaşa mı dönüşüyor?

Diplomatik kaynaklar geçtiğimiz hafta, ABD'nin 2 savaş gemisini Karadeniz'e göndereceği yönündeki haberlere ilişkin, "Tarafımıza Montrö Sözleşmesi'ne uygun olarak 2 ABD savaş gemisinin Karadeniz'e çıkacaklarına dair 15 gün önceden diplomatik kanallardan bildirim yapıldı." değerlendirmesinde bulundu. Kaynaklar, gemilerin 4 Mayıs'a kadar Karadeniz'de kalacağını da belirtti.

İki savaş gemisi Boğazlardan ayrı ayrı zamanlarda geçecek. CNN'e konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Pentagon yetkilisi, "Moskova'ya, ABD'nin durumu çok yakından izlediği mesajını vereceğini" dile getirmişti. 

Karadeniz'e savaş gemileri göndermek isteyen ABD'nin gemilerini boğazlardan geçirebilmek için bu niyet beyanını en az 14 gün önce Türkiye'ye bildirmesi gerekiyordu.

 

RUSYA'DAN TEHDİT MESAJI GELDİ: KIYILARIMIZDAN UZK DURSUNLAR

Rusya'nın Güney Askeri Bölgesi'nin basın servisinden yapılan açıklamaya göre, Hazar Denizi'ndeki filoya ait 15 savaş gemisi Karadeniz'e gönderildi. Bunun, Rus askeri güçlerinin denetimleri çerçevesinde gerçekleştiği ifade edildi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Karadeniz'e savaş gemileri gönderen ABD'ye tepki gösterdi. Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan gerilimde açıkça Ukrayna'ya destek veren ABD'ye uyarılarda bulunan Ryabkov, "Navigasyon özgürlüğünün ya da deniz özgürlüğünün ne olduğu gibi çeşitli şekillerde yorumlanabilecek konulara girmek istemiyorum, özellikle de mevcut koşullarda. Zira bir şeyi kesin olarak biliyorum, Amerikan savaş gemilerinin kıyılarımız yakınlarında kesinlikle hiçbir işi olamaz. Bu yaptıkları, düpedüz provokasyondur. Yaptıkları, kelimenin gerçek manasıyla provokasyon. Zira gücümüzü sınıyor, sinirlerimizle oynuyorlar. İstediklerini alamayacaklar. ABD donanma güçleri kendi konuşlanma yerlerinden binlerce mil uzağa gidiyorlarsa, burada kesinlikle jeopolitik unsurlar mevcuttur" ifadelerini kullandı.

Açıklamasının devamında ABD'yi sert bir şekilde uyaran Ryabkov, "Görünen o ki ABD kendisini denizlerin efendisi olarak görüyor. Yine de anlamalılar ki birtakım olaylar yaşanması riski oldukça yüksek. ABD’yi uzak durmaları konusunda uyarıyoruz, Kırım’dan uzak, Karadeniz kıyımızdan uzak dursunlar. Bunu kendi iyilikleri için yapsınlar" dedi. ABD'nin yanı sıra NATO ülkelerini de Ukrayna'da yaşanan gerilimden sorumlu tutan Ryabkov, "ABD ve diğer NATO ülkeleri Ukrayna'yı barut fıçısına dönüştürüyor" dedi.

ZAHAROVA ALAY ETTİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'li CNN televizyonunun Ukrayna'daki bir tren istasyonunda bulunan Ukrayna tanklarını, "Rusya savaşa hazırlanıyor" ifadeleriyle sunduğunu belirtti. Zaharova, CNN'e Rusya'nın toplumsal yaşamına müdahil olmaktan vazgeçip işlerine daha fazla vakit ayırma çağrısında bulundu.

Facebook'tan açıklama yapan Zaharova, 'CNN televizyonu ve arkadaşlarına' hitaben, "Liberalizmin zaferi uğruna ideolojik bir savaşa gömülmüş olduğunuzdan hiçbir zaman teyitle uğraşacak vaktiniz yok, bunu anlıyoruz.

Ancak Ukrayna'daki bir istasyondaki Ukrayna tanklarını Rusya savaşa hazırlanıyor diye verecek kadar da zeki olmamak gerek" ifadelerini kullandı.

DONBAS KRİZİ

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada, Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından açılan ateş sonucu 1 Ukraynalı askerin hayatını kaybettiği, 2 askerin ise yaralandığı duyuruldu. 

2014’ten bu yana Rusya ve Ukrayna arasında devam eden çatışmalarda Rusya yanlısı ayrılıkçıların ağırlıkta olduğu Donetks ve Lugansk şehirlerini içine alan Donbass bölgesinde bugüne kadar çok sayıda Ukraynalı asker ve sivil hayatını kaybetti. Geçtiğimiz günlerde Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak'ın Rusya’ya bağlı 28 askeri taburun “tatbikat” bahanesiyle Ukrayna sınırlarına konuşlandırıldığını duyurmasıyla gözler bir kez daha Ukrayna-Rusya sınırına çevrildi.

 

Kaynak: Haber Global TV

Karadeniz ABD savaş gemisi türkiye Rusya Hazar Denizi ukrayna