Kara mantar kabus gibi çöktü: Doktorlar binlerce hastanın gözünü çıkardı

Kara mantar kabus gibi çöktü: Doktorlar binlerce hastanın gözünü çıkardı

Yeni tip koronavirüs pandemisin ikinci dalgasının sert vurduğu Hindistan'da ülkeyi kasıp kavuran endişe verici bir "kara mantar" salgını ortaya çıktı. Bu nedenle binlerce hastanın enfeksiyonun beyne sıçramasını önlemek amacıyla gözleri çıkarıldı.

Hindistan, koronavirüs salgınının getirdiği kara mantar kriziyle mücadele ediyor. Koronavirüs hastaları arasında vakalar artışta. 7 eyalette "kara mantar salgını" ilan edildi. Yetkililere göre ülkede yaklaşık 9.000 vaka teşhis edildi. 200'den fazla kara mantar nedenli ölüm kaydedildi.

Salgın bazı hastaneleri alt etti ve paniğe neden oldu, kara mantar hastalarının yaklaşık yüzde 60'ı gözlerinden birini veya her ikisini de aldırdı.

Mukormikoz olarak da bilinen enfeksiyonun öldürücülük oranının yüzde 50 olduğunu açıklayan yetkililer, hastaların yaşamlarını kurtarmak için doktorların bazı insanların gözlerini çıkarmak zorunda kaldığını aktardı.

Doktorlar, Covid-19 tedavisinde kullanılan steroidlerle “kara mantar” arasında bağlantı olduğunu açıklarken diyabet hastalarının da büyük risk altında olduğu belirtildi.

İngiliz medya kuruluşu BBC’ye konuşan Hint doktorlar, kara mantar salgınının Covid-19’u atlatan kişilerde 12-18 gün sonra tespit edildiğini söyledi.

Doktorlar, salgının şiddetli Covid-19 tedavisinde kullanılan steroidlerden kaynaklandığına inanıyor çünkü ilaçlar bağışıklığı azaltıyor ve kandaki şeker seviyelerini yükseltiyor. 

ÖLÜM ORANI YÜZDE 94

Kara mantar hastaları için yeni tedavi merkezleri oluşturulduğunu söyleyen doktorlar, şunları ifade etti: “Bu hastaların yüzde 80’inin acilen ameliyata alınması gerekiyor. Hastalarda kara mantar görülmesini beklemiyorduk. Daha önce yılda bir ya da iki vaka görüyorduk. Kara mantar Covid-19’dan çok daha tehlikeli bir halde. Eğer hastalar zamanında ve düzgünce tedavi edilmezse ölüm oranları yüzde 94’e çıkabiliyor."

KARA MANTARIN BELİRTİLERİ

Normalde çok nadir görülen mukormikoz, genelde beyin ve ciğerleri etkiliyor. Diyabet hastalarında ve bağışıklık sistemi direnci düşük olan kişilerde ölüm oranını artırıyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) yayınladığı verilere göre ‘kara mantar' veya mukormikozun belirtileri arasında şunlar yer alıyor:

– Yüzün bir tarafında şişlik

– Baş ağrısı

– Burun ve sinüslerde tıkanıklık

– Yüksek ateş

– Burunda oluşan kararmalar

– Göğüs ağrısı ve nefes darlığı

Diğer taraftan, koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerden Hindistan'da son 24 saatte 3 bin 741 kişi yaşamını yitirdi. Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 3 bin 741 kişinin hayatını kaybetmesiyle ülkede virüse bağlı toplam can kaybı 299 bin 266’ya çıktı.

Ülkede, son 24 saatte 240 bin 842 Covid-19 vakası tespit edilirken toplam vaka sayısı 26 milyon 530 bin 132'ye yükseldi. Covid-19'a bağlı günlük can kaybı sayısı ilk kez 8 Mayıs'ta 4 binin üzerine çıkmış, 19 Mayıs'ta 4 bin 529 ile salgının başından bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü.Ülkede günlük vakalar zirve noktasına çıktığı 7 Mayıs'tan bu yana azalma eğilimine girdi. Günlük vakalar son 5 günde 300 binin altına indi.

koronavirüs Hindistan kara mantar salgını