Kaliforniya'da geçen yılki yangından bu yana dumanı tüten bir Sekoya ağacı keşfedildi

ABD
Kaliforniya'da geçen yılki yangından bu yana dumanı tüten bir Sekoya ağacı keşfedildi

1200 kilometrekareden fazla alan zarar gördüğü, on binlerce kişinin evlerinden ayrılmak zorunda kaldığı ABD'nin Kaliforniya eyaletinde geçen yıl çıkan yangının etkilerinin hala sürdüğü ortaya çıktı. Dünyanın en uzun ağaç türü olarak bilinen Sekoya ağaçlarından birinden hala duman tüttüğü anlaşıldı

Kaliforniya'daki Ulusal Park Hizmeti görevlileri ve bilim insanları, 2020'de çıkan yangından etkilenen bölgede dumanı halen tütmekte olan bir Sekoya ağacı keşfetti.

İtfaiye yetkilisi Mike Theune, "Akılda tutulması gereken şeylerden biri, dev Sekoya'ların sağlıklı olmak, kozalarını gençleştirmek ve tohumlarını orman zemininde açabilmek için bu ateşe ihtiyaçları olmasıdır" dedi.

Kaliforniya'da geçen yılki yangından bu yana dumanı tüten bir Sekoya ağacı keşfedildi - Resim : 1

Ağaçların genellikle düşük yoğunluklu yangınlara uyum sağlayabildiklerini ancak söz konusu bölgelerde 100 yıldan fazla bir süredir yangının gerçekleşmemiş olmasından dolayı, 'yakıt' olarak nitelendirdikleri bir bitki örtüsüyle karşılaştıklarını dile getiren yetkili, "Dolayısıyla, özellikle çok yoğun ve yüksek sıcaklık yaratan orman yangınları çıktığında bu yakıt bu durumdan faydalanır ve yangının yoğunluğu çok daha fazla artış gösterir" ifadelerini kullandı.

Kuraklık ve düşük yağış oranlarının da bu durumu tetiklediği kaydedildi.

7 kişinin hayatını kaybettiği ve toplamda 1,2 milyon dönümden fazla ormanlık alanın tahrip olduğu belirtilmiş, 700 bin dönümlük alandaki yangınların yıldırım düşmesi sonucu çıktığı, eyalet tarihindeki en büyük yangınlar arasında olduğu aktarılmıştı.

​Geçen yıl tarihinin en kötü orman yangını sezonunu geçiren Kaliforniya'da 2020'de 1.6 milyon hektardan daha fazla bir alanı tahrip etmişken, bu yıl kuraklık ve olağanın üzerindeki sıcaklıklar sebebiyle bu tahribatın çok daha fazla olması bekleniyor. 

Kaynak: Haber Global TV

ABD Kaliforniya orman yangını