Çanlar Biden için çalıyor...

ABD Joe Biden ABD Temsilciler Meclisi Barack Obama donald trump
Çanlar Biden için çalıyor...
ABD, Haziran 2021'de aşılamada ivme kazanmış ve normalleşme adımları atmıştı. O dönemde Biden'ın onay oranı da en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'a taşınalı yaklaşık dokuz ay oldu. Haziran ayından beri halkın gözünde 'baş aşağı' gidiyor. Halka göre; tek bir başkan görevdeki ilk dokuz ayında Biden'dan daha kötüydü...

ABD Başkanı Joe Biden görevde yaklaşık 9 ayı geride bıraktı. Yaptığı oldukça tartışmalı hamleler nedeniyle sürekli gündemde olan Biden, adını tarihe geçirdi ancak kendisi adına pek de hoş olmayan bir tabloyla...

Dünyaca ünlü araştırma şirketi Gallup'un 1937'den bu yana gerçekleştirdiği ve ABD başkanlarının kamuoyu nezdindeki kabul oranlarını ölçen ankette çarpıcı bir sonuç ortaya çıktı.

EN DÜŞÜK İKİNCİ...

1977-1981'de başkanlık görevini yapan Jimmy Carter'dan bu yana başkanların ilk dokuz aylık onay oranlarına (approval rating) bakıldığında Joe Biden yüzde 42'yle en düşük ikinci yüzdeye sahip başkan olarak dikkat çekiyor. İlk sırada ise yüzde 37'yle Donald Trump yer almaktaydı.

Çanlar Biden için çalıyor... - Resim : 1

Biden'ın oranında ciddi bir düşüş yaşandığına dikkat çeken Gallup, Haziran 2021'de yüzde 56'yla Biden iktidarının zirveyi gördüğünü vurguladı. Peki düşüşe sebep olan neydi?

Düşüşün yaz aylarının sonuna doğru gözle görülür bir hal aldığı ifade ediliyor. Oran, Ağustos 2021'de yüzde 49, Eylül ayında ise yüzde 43'e gerilemiş. Düşüşün sebepleri aslında açık.

ABD'nin Afganistan'dan fiyaskoya dönüşmüş olması; Covid-19 vakalarındaki artış; pandemi kaynaklı kriz nedeniyle yaşanan tedarik zinciri sorunları ve Başkan ile Demokratların, Kongre'de siyasi icraatlarına onay almakta sürekli zorlanıyor olması düşüşün başı çeken sebepleri arasında.

Aynı şekilde Haziran 2021'e gelindiğinde aşılamada hızlanan ve normalleşmeye giden ABD, Biden'a desteği de yukarı çekmişti.

BAZILARI ONUN HATASI DEĞİL AMA...

Bu gelişmelerden bazıları -özellikle de Delta varyantının ortaya çıkması ve ülkedeki aşılanmamış insanları tahrip etmesi- Biden'ın hatası değil ama başkanlık koltuğunda oturmanın bedeli de bu. Biden da kendisini böyle bir noktada bulmuş durumda...

Lakin başkanın onay oranının düşmüş ya da yükselmiş olması ikinci dönem öncesi için pek anlam ifade etmiyor. Zira Baba Bush yani George H.W. Bush ilk dokuz ayı sonunda yüzde 70'lik onay oranına ulaşmış olmasına rağmen Bill Clinton'a mağlup olmuştu. Keza Jimmy Carter da yüzde 54'e rağmen Ronald Reagan'a koltuğu kaptırmıştı.

Çanlar Biden için çalıyor... - Resim : 2
Soldan sağa: George W. Bush, George H.W. Bush, Bill Clinton, Jimmy Carter (Fotoğraf: Shutterstock)

Bunun yanı sıra Bill Clinton ise ilk dokuz ay sonunda yüzde 47'lik bir oranda olmasına rağmen ikinci kez başkan seçilebilmişti.

ASIL TEHLİKE: ARA SEÇİMLER

Burada Biden için asıl tehlike ara seçimleri işaret ediyor.

Ara seçimler öncesi onay oranının yüzde 50'nin altına indiği her senaryoda, ABD Temsilciler Meclisi'nde başkanın partisi ortalama 37 sandalye kaybediyor.

2018'de, seçimden önceki son Gallup anketinde Trump'ın onay oranı yüzde 40'ların altında kaldı ve Cumhuriyetçiler, 40 sandalyeyi -ve çoğunluğu- kaybetti. 2010'da ise Barack Obama'nın onay oranı yüzde 45'e gerilemişti. Bunun sonucunda Demokratlar 63 sandalye ve yine çoğunluğu kaybetti. Çok benzer bir senaryo 1994'te de yaşanmıştı. Clinton'un onay oranı yüzde 46'ya inerken Demokratlar bunun sonucunda çoğunlukla birlikte 53 sandalyeyi Cumhuriyetçilere teslim etti.

Anlayacağınız; rakamlar ortada ve tablo 2022'de Demokratlar için iyi haberlere işaret etmiyor. Lakin ara seçimlere daha bir sene var. Ve eğer Biden ve Kongre'deki Demokratlar, bir şekilde, zorlu altyapı planı ve sosyal güvenlik ağı mevzuatını kabul ettirmeyi başarırsa Kasım 2022'deki seçim öncesi oy verecek olanlara sunabileceği bir başarı elde etmiş olur.

Bununla birlikte Covid-19 vakalarındaki trend, düşüş yönüne doğru dönmüş durumda. Bu da Biden'ın işine gelebilir. Şimdilerde mevcut başkanı zor duruma sokan dış etkenler rüzgar tersine esince Biden lehine de dönebilir. Baba ve Oğul Bush tam da bundan faydalanmıştı.

BUSH'LARA YARAMIŞTI!

George W. Bush'un onay oranı 11 Eylül 2001 terör saldırılarının ardından adeta zirveye çıkmış ve yüzde 88'le inanılmaz bir seviyeye gelmişti. Haziran 1989'da Çin'deki Tienanmen Meydanı Olayları ve yayılan Soğuk Savaş'ın sona erdiği fikri ise George H.W. Bush'un balonunu dolduran rüzgar olmuştu.

Şimdiki tabloda onay oranı noktasında Demokratların verdikleri mücadele, hem partiyi hem de Biden'ı siyasi olarak, kontrol etmenin epey zor olduğu bir alanda oldukça zorlu bir konuma sokuyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Bu haberdeki bilgilerin büyük kısmı CNN'de “Joe Biden's approval ratings are worse than every recent president -- except 1 -- at this stage” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

ABD Joe Biden ABD Başkanı Joe Biden ABD seçimleri