Japonya'ya kaçıp faksla istifa eden 'insanlık düşman'ı Alberto Fujimori serbest bırakıldı!

Peru Japonya Dünya haberleri
Japonya'ya kaçıp faksla istifa eden 'insanlık düşman'ı Alberto Fujimori serbest bırakıldı!
Fotoğraf: Reuters

Peru'nun 1990-2000 yılların arasında Devlet Başkanı olan ve 2009 yılından bu yana insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı aldığı 25 yıllık hapis cezasını çeken Alberto Fujimori çarşamba günü serbest bırakıldı.

Lima'nın doğusundaki Barbadillo hapishanesinden bir minibüsle ayrılan Fujimori’yi çıkışında karşılayanlar arasında Başkanlık seçimlerinin ikinci turunda üç kez başarısız olan kızı Keiko ve babasının serbest bırakılması için defalarca çağrıda bulunan oğlu Kenji de bulundu.

Şimdilerde 85 yaşında olan Fujimori, 1980-2000 yılları arasında terörizme karşı savaş olarak bilinen dönemde aşırı solcu gerillalara karşı ordu tarafından yapılan operasyonda 25 kişinin ölümünden suçlu bulunmuştu.

Anayasa Mahkemesi, salı günü, yüz felci de dahil olmak üzere tekrarlayan solunum ve nörolojik sorunlardan muzdarip olan eski Cumhurbaşkanının "derhal" serbest bırakılmasına karar verdi. 

Amerika Kıtası İnsan Hakları Mahkemesi, Peru'ya Anayasa Mahkemesinin kararını "uygulamaktan kaçınması" çağrısında bulunmuştu. Ancak Dina Boluarte'nin hükümeti, Fujimori’nin serbest bırakılmasına izin verdi.

TEMYİZİ MÜMKÜN DEĞİL

Alberto Fujimori'nin "cezasının yaklaşık üçte ikisini çektiğini" açıklayan Peru Anayasa Mahkemesi, insanî argümanlarını da ortaya koydu. Temyiz edilemeyecek olan karar, Alberto Fujimori'ye 2017 yılında verilen ve iki yıl sonra Yüksek Mahkeme tarafından iptal edilen affı yeniden yürürlüğe koyuyor.

Mahkeme, Mart 2022'de Fujimori'nin serbest bırakılmasına karar vermişti, ancak Amerika Kıtası İnsan Hakları Mahkemesi, Peru’dan bu kararı "uygulamaktan kaçınmasını" istemişti. O dönemde iktidarda olan solcu Devlet Başkanı Pedro Castillo, bu isteğe yerine getirmişti.

İADE EDİLMEDEN ÖNCE JAPONYA'YA KAÇMIŞTI

Alberto Fujimori Peru'yu demir yumrukla yönetti, ancak artan muhalefetle karşılaşınca Kasım 2000'de, köken ülkesi olan Japonya'ya kaçmış ve istifasını faks mesajı yoluyla duyurmuştu.

Fujimori, 2007'de Şili'ye iade edilmiş ve iki yıl sonra mahkum edilerek hapse atılmıştı.

Alberto Fujimori, hükümeti tarafından işlenen suçlar için 2017 yılında yapılan "af" talebine rağmen 32 milyon nüfuslu bu ülkenin tarihinde çok az siyasetçinin yaptığı gibi Peruluları böldü. 

Bazıları için o, ultra-liberal politikalarıyla ekonomik büyümeyi artıran ve gerillalarla başarılı bir şekilde mücadele eden Başkandı. Diğerlerine göre, herkes onu her şeyden önce yolsuzluk skandalları ve otoriter yöntemleriyle hatırlıyor. 

 

Kaynak: Ajans Bizim