İtalya Savunma Bakanından 'casus' açıklaması!

Rusya İtalya
İtalya Savunma Bakanından 'casus' açıklaması!

İtalya Savunma Bakanı Lorenzo Guerini, Rusya adına casusluk yapmak suçlamasıyla geçen hafta tutuklanan bir İtalyan donanma kaptanının ulusal veya NATO askeri sırlarına tam erişimi olmadığını duyurdu.

İtalya ile Rusya arasındaki casusluk krizi sürüyor. 

İtalya Savunma Bakanı Lorenzo Guerini, İtalya ile Rusya arasındaki casusluk krizine yol açan hadiseye ilişkin parlamento savunma komisyonunda bilgi verdi. 

Guerini, İtalyan subayın işteki görevi itibarıyla gizli belgeleri görmesi için izni olduğunu ancak sorumluluklarının komuta ya da yönetim faaliyetlerini içermediğini söyledi. 

İtalya Savunma Bakanı, "Bu görevi, onun değerlendirme ve siyasi belgelere erişmesine yol açtı ancak, operasyonların idaresine yönelik ya da NATO veya diğer milletlerin görevleri hakkındaki ayrıntılara erişemedi" ifadesini kullandı. 

CASUSLUK HADİSESİ 

İtalya Jandarmasından (Carabinieri) yapılan açıklamaya göre, Roma Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturması kapsamında jandarma ekipleri, Roma'da dün akşam yaptığı operasyonla bir İtalyan subay ile Rusya'nın Roma Büyükelçiliğinde görevli bir askeri yetkiliyi 30 Mart akşamı gizli görüşmeleri sırasında yakalamıştı. 

Olayda yakalanan ve ilişkisi bulunan Rusya'nın Roma Büyükelçiliği'nde görevli 2 Rus askeri yetkili sınır dışı edilirken, İtalyan Subay Walter Biot tutuklu yargılanmak üzere cezaevine konulmuştu. 

İtalyan basınında çıkan haberlerde de İtalyan subay ile Rus yetkili arasındaki görüşmede, gizli belge transferinin 5 bin avro karşılığında yapıldığı ve söz konusu belgelerde NATO ile ilgili gizli bilgilerin de olabileceği ifade edilmişti.

Kaynak: AA

lorenzo guerini NATO Rusya İtalya