İsrail'i karıştıracak iddia: Hamas'ın saldıracağına dair bilgi Şin-Bet'e 7 Ekim'den önce ulaştı

İsrail Filistin Gazze
İsrail'i karıştıracak iddia: Hamas'ın saldıracağına dair bilgi Şin-Bet'e 7 Ekim'den önce ulaştı

Hamas'ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonuna hazırlıksız yakalanan İsrail'de, istihbarat krizini gözler önüne seren yeni bir ayrıntı ortaya çıktı. İsrail medyasına göre, Hamas'ın ekim başında saldıracağı bilgisi, Şin-Bet'e ulaştırılmıştı, ancak uyarı dikkate alınmadı.

7 Ekim'de istihbarat zafiyeti gösteren İsrail, Hamas'ın Aksa Tufanı operasyonunda gafil avlanmıştı. Oysa İsrail'in dünyanın en güçlü ve en modern haber alma teşkilatlarına sahip olduğu düşünülüyordu.

Bu efsane Hamas'ın saldırısıyla çöktü. İsrail istihbarat ağındaki zafiyete ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı.

İsrail'de yayınlanan kanal 12 televizyonunun haberine göre, Hamas'ın ekim ayı başlarında geniş çaplı saldırı planladığına dair kesin bilgiler, Şin-Bet'e (Şabak)  daha yaz bitmeden ulaştırıldı.

İstihbarat paylaşımı, Şin-Bet'in Gazze'deki kaynağına yapıldı. Hamas'ın 24-25 Eylül'de kutlanan Yom Kippur Bayramı'nı takip eden haftalarda büyük bir hareket planladığı açıkça belirtildi.

Ancak istihbaratı alan İsrailli kaynaklar, saldırı planının gerçekten uygulamaya geçme anı yaklaştığında ek bilgi geleceğini varsaydı. Bu nedenle üst düzeydeki yetkililerle iletişim kurulmadı; bekleme pozisyonuna geçildi. Bu hata İsrail'e pahalıya mal olurken, ülke tarihindeki en büyük istihbarat zafiyeti olarak kayda geçti.

ŞİN-BET'TEN AÇIKLAMA

Şin-Bet'ten İsrail medyasında yer alan bu iddialara cevap geldi. Açıklamada "Şu anda savaşa odaklanıyoruz. kapsamlı sonuçlar çıkarmak için derinlemesine araştırma yürütüyoruz" denildi.

7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonu sadece İsrail'deki istihbarat krizini ortaya çıkarmamış, ordunun böyle bir saldırıya karşı koymaya hazır olmadığını da gözler önüne sermişti.

Çünkü aradan 48 saat geçmesine rağmen Hamas üyeleri, İsrail topraklarında güvenlik güçleriyle çatışmaya devam ediyordu.