İsrail-Gazze arasındaki ateşkesle ilgili gözler 6 Eylül'de!

AA
Dünya haberleri İsrail ABD
İsrail-Gazze arasındaki ateşkesle ilgili gözler 6 Eylül'de!

İsrail ile Hamas arasındaki Gazze'de ateşkes ve esir takası müzakerelerine arabuluculuk eden ülkelerin 6 Eylül Cuma günü bir "orta yol çözüm planı" sunabileceği belirtildi.

İsrail devlet televizyonu KAN'da yer alan haberde, Mossad Direktörü David Barnea'nın arabuluculara "İsrail'in Gazze-Mısır sınırındaki Philadelphi Koridoru'nda, ateşkes ve esir takası anlaşmasının ilk aşamasında varlığını sürdürerek anlaşmanın ikinci aşamasında çekileceği" yönünde bilgi verdiği aktarıldı.


Barnea'nın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "Philadelphi Koridoru geleceğimizi belirliyor." şeklindeki sözlerine rağmen arabuluculara bu bilgiyi verdiğinin altı çizildi.


Netanyahu'nun basın ofisinden yapılan "Şu anda Bakanlar Kurulunun ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasını görüşmesine ihtiyaç yok." şeklindeki açıklamaya işaret edilen haberde, şunlar kaydedildi:

"Arabulucu ülkelerin yetkilileri, son günlerde İsrailli üst düzey yetkililerle iletişim kurdu. Yetkililer, Philadelphi Koridoru başta olmak üzere anlaşmanın birinci aşamasıyla ilgili İsrail'den bir esnekliğin olup olmadığını belirlediler. ABD, Mısır ve Katar, ateşkes ve esir takası anlaşması için orta yol çözüm planı üzerinde son günlerde önemli görüşmeler yaptı."

Hamas ile İsrail arasındaki dolaylı müzakerelere arabuluculuk yapan ülkelerin söz konusu "orta yol çözüm planını" duyuracaklarına işaret edilen haberde, planın büyük ihtimalle 6 Eylül Cuma günü ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanabileceği ifade edildi.

Haberde ayrıca, Mossad Direktörü Barnea'nın bu hafta Katar'a ziyaretinin de bu bağlamda gerçekleştiği ve Katar'daki görüşmelerin önümüzdeki günlerde de devam edeceği kaydedildi.

ABD, Mısır ve Katar bir süredir İsrail ile Hamas arasında Gazze'de ateşkes ve esir takasına yönelik müzakereleri yürütüyor.