IPEF ülkelerinden temiz enerji ve yolsuzlukla mücadele anlaşması

ABD Hindistan Ekonomi haberleri Dünya haberleri Gündem haberleri
IPEF ülkelerinden temiz enerji ve yolsuzlukla mücadele anlaşması

ABD liderliğindeki "Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi (IPEF)" kapsamında, tedarik zinciri, temiz enerji ve yolsuzlukla mücadeleye ilişkin işbirliği yapma konusunda ülkelerin anlaşmaya vardığı duyuruldu.

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından paylaşılan ortak açıklamada, IPEF Bakanlar Toplantısı'nın San Francisco'da düzenlendiği belirtildi.

ABD liderliğindeki "Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi (IPEF)" kapsamında, tedarik zinciri, temiz enerji ve yolsuzlukla mücadeleye ilişkin işbirliği yapma konusunda ülkelerin anlaşmaya vardığı duyuruldu.

IPEF'in geçen sene başlatılmasının ardından yapıcı ve yoğun bir çalışma yürütüldüğü belirtilen açıklamada, San Francisco'daki toplantıda 14 IPEF ülkesinin, Tedarik Zinciri Anlaşmasını imzaladığı aktarıldı.

Açıklamada, Temiz Ekonomi Anlaşması ile Adil Ekonomi Anlaşması'na ilişkin müzakerelerin ise önemli ölçüde sonuçlandığı belirtildi.

Söz konusu girişimin dört ayağından üçü olan tedarik zinciri, temiz ekonomi ve adil ekonomi konularında anlaşma sağlanırken, adil ve dayanıklı ticaret konusunda henüz anlaşmaya varılamadı.

IPEF NEDİR ?

ABD Başkanı Joe Biden, Mayıs 2022'de Japonya dahil 13 ülkeyle IPEF'i başlattıklarını duyurmuştu.

IPEF'te ABD ve Japonya'nın yanı sıra Hindistan, Güney Kore, Avustralya, Endonezya, Tayland, Singapur, Malezya, Filipinler, Vietnam, Yeni Zelanda, Brunei ve Fiji yer alıyor.

Biden, söz konusu inisiyatifin, ABD'nin tedarik zincirleri, dijital ticaret, temiz enerji ve yolsuzlukla mücadele gibi alanlarda, Asya ülkeleriyle daha yakın çalışmasına yardımcı olacağını ifade etmişti.

Halihazırda üye hacmiyle IPEF, dünya gayrisafi milli hasılasının yüzde 40'ına denk geliyor.

ABD'NİN "HİNT-PASİFİK" YAKLAŞIMI

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, 2 Kasımda gerçekleştirdiği açıklamasında ABD ekonomisi için Hint-Pasifik ülkelerinin önemine dikkati çekerek, Başkan Joe Biden hükümetinin bölgede ticaret ve yatırımı genişletmeye kararlı olduğunu duyurdu.

Yellen, Asya Toplum Politikası Enstitüsünün ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Hint-Pasifik'e yönelik ekonomik yaklaşımına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Biden yönetiminin, ABD'nin Hint-Pasifik ülkelerine yönelik geçmişini ileriye taşıyan ve bölgenin ABD ile dünyanın geleceği açısından öneminin farkında olduğuna işaret eden Yellen, yönetimin tedarik zincirlerini güvence altına almak, zorluklarla mücadele etmek ve fırsatları yakalamak için çalıştığını kaydetti.

Yellen, ticareti ve yatırımı artırmak, ekonomik dayanıklılığı güçlendirmek ve küresel zorluklara karşı işbirliği yapmanın bölgede ekonomik stratejilerini şekillendiren üç öncelik olduğunun altını çizdi.

ABD'deki büyüme ve yeniliğin, Hint-Pasifik ekonomilerindeki dinamizmi artırmaya yardımcı olduğunu ifade eden Yellen, ülke ile Hint-Pasifik arasındaki ticaret ve yatırımın Amerikan ekonomisine fayda sağladığını vurguladı.

Yellen, bu ay ABD'de düzenlenecek Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) ülkeleri zirvesine değinerek, "Amerika'nın Hint-Pasifik'ten yüz çevirdiği yönündeki iddialar tamamen asılsızdır. ABD ekonomisi ve Hint-Pasifik için muazzam potansiyel faydalar sağlayacak şekilde bölge genelinde ekonomik bağlarımızı derinleştiriyoruz." diye konuştu.

Hint-Pasifik ülkelerinin dinamik ve hızla büyüyen bir bölge olduğuna dikkati çeken Yellen, bölge büyüdükçe ABD firmaları ve çalışanları için hızla genişleyen bir müşteri tabanı kazandıklarını aktardı.

 

Kaynak: AA