İlham Aliyev'den gözdağı: Bir kendinize bakın, bir de Türkiye'ye!

İlham Aliyev Azerbaycan

Ermenistan'ın Türkiye'ye karşı toprak iddiasını değerlendiren Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, "Bir kendinize bakın, bir de Türkiye'ye" diyerek sert tepki gösterdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azarbaycan'la Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ müzakerelerini değerlendirdi. "Ben halkıma hep doğruyu söyledim" diyen Aliyev, Ermenistan'ın yaptığı provakasyonlarla diyalog sürecini bozduğunu belirti. Aliyev, Türkiye'ye karşı toprak iddialarında olan Ermenistan'a "Bir kendinize bakın, bir de Türkiye'ye" diyerek sert tepki gösterdi. Dağlık Karabağ müzakerelerine ilişkin konuşan Aliev, şunları ifade etti:

"Müzakereler devam etmiyor ve bunun nedeni pandemi değil.  Kendimizi kandırmayalım.Elbette pandemi de etkiledi, ancak pandemi olmadan da müzakereler devam etmiyor. Azerbaycan halkı doğruyu bilmeli."

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın açıklamalarıyla  müzakereleri bozduğunu aktaran Aliyev, "Ermenistan Başbakanı önümüze 7 şart koyuyor. Öncelikle, sen kimsin ki, bize şart koşuyorsun? Biz de onunla aynı dille konuşmak istersek, siyasi hayatı uzun sürmeyecek" dedi. 

Azerbaycan'ın sadece bir şartı olduğunu vurgulayan Aliyev, "Ermenistan kuvvetleri topraklarımızdan çıkacak" ifadesini kullandı. 

Ermenistan'ın Suriye, Irak ve Lübnan'dan işgal ettiği Azerbaycan topraklarına Ermenileri yerleştirdiğini vurgulayan Aliyev, bunun uluslararası hukuka aykırı ve suç olduğunu söyledi: "Yasadışı yerleşim yapıyorlar. Bu, tüm uluslararası sözleşmelere aykırı. Zekaları yok, deneyimleri yok, bilgileri yok. Onlar bunu açıkça gösteriyorlar. Bu, Cenevre Sözleşmesine tamamen aykırıdır, suçtur."

"SİZİN İÇİN SONUÇ ÇOK KÖTÜ OLACAK"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Tovuz çatışmaları hakkında da konuştu: 

"Benim bir sözümle Azerbaycan ordusu geçip Ermenistan'a oturabilirdi. İstersek Ermenistan topraklarına geçebilirdik, tam askeri gücümüz vardı. Ama biz bunu yapmadık. Çünkü askeri politikamızda bu yok. Bize karşı ciddi bir provokasyon yapılmazsa. Eğer yaparlarsa, bizim için herhangi bir sınır olmayacak. Bunu herkes bilsin. Uluslararası hukuku ihlal ediyorlarsa biz neden uluslararası hukuku bekleyelim, biz de ihlal edeceğiz. Ama sonu onlar için kötü olur.

Ermenistan'ın savaşa hazırlandığını, temas hattında güçleri topladığını söyuleyen Aliyev, "Çirkin planlarınızı durdurmazsanız sizin için sonuç çok kötü olacak" dedi. 
Aliyev, Tovuz çatışmasının ardından Gürcistan'ın kendi topraklarından Ermenistan'a silah taşımasına izin verdi,ğini de sözlerine ekledi. 

"ERMENİSTAN YÖNETİMİ KORKTU"

Türkiye'den gelen net destek mesajlarına bir kez daha teşekkür eden Aliyev, Azarbeycan'ın da her zaman Türkiye'nin yanında olduğunu ve olacağının altını çizdi: 

"Defalarca Azerbaycan'a dayanışma ve destek gösterdiler. Bu da Türkiye'nin adaletin, hakikatin ve kardeşlerinin yanında olduğunu bir kez daha gösteriyor.
Türkiye ile bizi ortak tarih, ortak etnik köken, din, dil ve kültür birleştiriyor. Bu büyük bir servet."

Türkiye ve Azerbaycan'ın ortak askeri tatbikatlarının Ermenistan yönetimini korkuttuğunu ifade eden Aliyev, şunları söyledi: 

"Evet, bu seferki tatbikatlar Tovuz olaylarına tesadüf etti. Bunun tesadüf olup olmamasına Ermenistan kafa yorsun.  Bu onları korkutuyor. Bence bu korku nedeniyle psikolojik stres yaşıyorlar. Çünkü sahip olduğumuz bilgilere göre artık çalmadıkları kapı kalmamış. 'Bunlar tatbikat yapıyor, biz nasıl edeceğiz' diyorlar."

Aliyev, Ermenistan'ın Türkiye'ye karşı toprak iddiasında bulunması ve Serv Anlaşması'nı yeniden gündeme getirmesini de değerlendirdi: 

"Bir kendinize, bir de Türkiye'ye bakın. Kendine ait olmayan topraklarda devlet kuran ufak, sefalet içinde bir ülke, Türkiye gibi büyük bir ülkeye karşı nasıl iddialarda bulunabilirsin, nasıl suçlayabilirsin? En azından kendi potansiyelinize ve Türkiye'nin potansiyeline bakın. Ama onların Azerbaycan'a ve Türkiye'ye, halkımıza duydukları nefret ve mantıksız düşünceleri tehlikeli yöne doğru gidiyor."

Kaynak: Haber Global TV

İlham Aliyev Azerbaycan