Hollanda AB'den ayrılacak mı? Wilders kazanınca Brüksel karıştı!

Geert Wilders Avrupa Birliği Hollanda
Hollanda AB'den ayrılacak mı? Wilders kazanınca Brüksel karıştı!
Fotoğraf: DepoPhotos

Geert Wilders liderliğindeki aşırı sağcı milliyetçi PVV partisinin dün yapılan Parlamento seçimlerindeki muhtemel zaferiyle Hollanda'da büyük bir siyasî deprem yaşanıyor. 

Ipsos tarafından dün akşam açıklanan sandık çıkış anketin sonuçlarına göre, 60 yaşındaki Geert Wilders liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV), Hollanda Parlamentosunun alt kanadındaki 150 sandalyenin 35'ini alarak, 26 sandalyeye sahip sol kanat İşçi Partisi ve Yeşiller ittifakının (PvdA-GL) çok önünde birinci geliyor.

Göçmen karşıtı bir partinin bu denli güç kazanması Brüksel'de endişeye yol açıyor.

Eğer nihaî sonuçlar Geert Wilders ve partisinin zaferini teyit ederse, bu Hollanda için keskin bir sağa dönüş anlamına gelecek.

PVV ayrıca, ülkenin Avrupa Birliği üyeliğini referanduma götürme sözü verdi ki bu ihtimal diğer Avrupa partilerini endişelendiriyor. 

Geert Wilders seçimlerin ardından yaptığı açıklamada "Avrupa'daki diğer partilerin ya da diğer ülkelerin istediği bu olmayabilir ama demokrasi budur" dedi.

Fransa Ulusal Meclisi'ndeki Ulusal Birlik grubunun başkanı Marine Le Pen, bugün X üzerinden yayınladığı bir mesajla Geert Wilders'i tebrik etti. 

Le Pen, "Ulusal kimliklerin savunulmasına yönelik artan bağlılığı teyit eden yasama seçimlerindeki muhteşem performansları için @geertwilderspvv ve PVV'yi tebrik ediyorum. Ulusal meşalenin söndüğünü görmeyi reddeden halklar olduğu içindir ki Avrupa'da değişim umudu canlı kalmaktadır" diye yazdı.

PVV HÜKÜMET KURABİLECEK Mİ?

Geert Wilders'in sınırların kapatılması ve yasadışı göçmenlerin sınır dışı edilmesi gibi önerileri Hollandalı seçmenler arasında açıkça yankı buldu. Ancak PVV'nin olası seçim zaferine rağmen, bir koalisyon hükümeti kurmak karmaşık olabilir. 

Diğer üç ana parti, seçimlerden önce PVV ile iş birliği yapmayı reddettiklerini ifade etmişti, dolayısıyla Geert Wilders'in hükümet etmek ve siyasî programını uygulamak için gerekli ortakları bulup bulamayacağını zaman gösterecek. 

Bu nedenle, yeni bir koalisyon hükümeti kurma müzakereleri birkaç ay sürebilir. 

Kaynak: Ajans Bizim