Hindistan seçimlerinde 33 ölü: Nedeni sıcak hava

Ajans Bizim
Hindistan
Hindistan seçimlerinde 33 ölü: Nedeni sıcak hava

Hindistan’da Uttar Pradeş eyaleti Seçim Müdürü, kavurucu sıcaklar nedeniyle önceki gün yaklaşık otuz seçim görevlisinin hayatını kaybettiğini söyledi. 

Bu hafta sonu Hindistan'da Hindu milliyetçisi Başbakan Narendra Modi'yi ülkenin başına getirmesi beklenen altı haftalık seçim maratonu sona eriyor.

Bir seçim yetkilisi, Hindistan'da art arda yaşanan olağanüstü sıcak hava dalgaları bağlamında dün ulusal seçimlerin son gününde sadece kuzeydeki Uttar Pradeş eyaletinde en az 33 seçim görevlisinin sıcak nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Uttar Pradeş eyaleti Seçim Müdürü Navdeep Rinwa , "Ölenlerin ailelerine 1,5 milyon rupi (yaklaşık 16.600 avro) maddi tazminat ödenecek" dedi.

Hindistan'da 45 dereceyi aşan sıcaklıkların yaşandığı bu yoğun sıcak hava dalgaları nedeniyle çok sayıda ölüm vakası bildirildi. Hindistan Meteoroloji Dairesi'ne (IMD) göre Uttar Pradeş'teki Jansi'de sıcaklık 46,9 dereceye ulaştı.

Daha yoğun sıcak hava dalgaları

Hindistan'da sıcak mevsimde kavurucu sıcaklıklar yaşanır, ancak bu yılki sıcak hava dalgaları rekor kıran sıcaklıklarla istisnaî bir durum oluşturdu. 

Bilimsel araştırmalar iklim değişikliğinin dünya genelinde daha uzun, daha sık ve daha yoğun sıcak hava dalgalarına neden olduğunu gösteriyor.

Seçimlerin sonuçlarının resmî olarak 4 Haziran Salı günü açıklanması bekleniyor. Hindu milliyetçisi Başbakan Narendra Modi, birçok sandık çıkış anketine göre, üçüncü dönem için yeniden iktidara gelecek gibi görünüyor.