Kim Jong Un'un kız kardeşinden korona tehdidi: Bedelini ağır ödeyecekler!

Kuzey Kore
Kim Jong Un'un kız kardeşinden korona tehdidi: Bedelini ağır ödeyecekler!

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong, Güney Kore Dışişleri Bakanı Kang Kyung-wha'nın Kuzey'de hiç vaka görülmediğine dair iddiayı sorgulayan açıklamalarına tepki gösterdi

Kuzey Kore lideri Kim'in hem kız kardeşi hem de baş danışmanı Kim Yo-jong, ülkede Kovid-19 vakası olmadığı iddiasındaki Pyongyang'a inanmadığını söyleyen Güney Kore Dışişleri Bakanı’na sert tepki gösterdi. Kim "Bu sözleri unutmayacağız, bunun bedelini ağır ödemek zorunda kalabilir" dedi.

Dışişleri Bakanı Kang, hafta sonunda yerel medyada yer alan açıklamalarında, Kuzey Kore yönetiminin ülkede hiç vakaya rastlanmadığı iddiasına inanmanın güç olduğunu ifade etmişti. Bakan Kang ayrıca Kuzeyli yetkililerin salgınla mücadelede iş birliği çağrılarına yanıt vermediğini dile getirmişti.

"Aslında pandemi Kuzey Kore'yi daha çok Kuzey Kore yaptı. Yani daha kapalı ve Kovid-19'a karşı alınacak önlemler konusunda çok az tartışmanın yapıldığı, yukarıdan aşağıya ilerleyen bir karar verme süreci var" ifadelerini kullanan Kang, "Tüm işaretler, rejimin var olmadığını söyledikleri hastalığı kontrol etmeye yoğun bir şekilde odaklandığını gösteriyor." demişti.

Kim Yo-jong, Kuzey Kore haber ajansı KCNA'nın aktardığı açıklamasında, Kang'ın sözlerine yanıt olarak, "Hiç düşünmeden, umarsızca yaptığı bu açıklamalara bakılırsa, Kuzey ile Güney Kore arasındaki halihazırda donuk olan ilişkileri daha da soğutmaya istekli görünüyor. Asıl niyeti belli. Sözlerini hiçbir zaman unutmayacağız, bedelini pahalıya ödeyecek." ifadelerini kullandı.

Kuzey Kore'de "sıfır vaka iddiasına" karşın halen acil durum seviyesi en üst seviyede bulunuyor. Ülke, sınırlarını kapatırken yabancı diplomatları çıkarmıştı. Bazı vatandaşların Kovid-19 şüphesiyle karantina altına alındığına dair iddialar ortaya atılmıştı.

"1 KİLOMETREDEN FAZLA YAKLAŞANI VURUN"

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un koronavirüse (Covid-19) karşı önlem olarak ülkesinin Çin ile olan sınırlarındaki muhafızlara gerçek mermi dağıtılması ve 1 kilometreden fazla yaklaşanın vurulması emrini verdiği, Kim Jong-un'un ülkesinin Çin ile olan sınırlarındaki muhafızlara gerçek mermi dağıtılmasını emrettiği  iddia edilmişti.

KORONAVİRÜS BİLGİSİ ALINAMIYOR 

Ülke dışından bazı uzmanlar, Kuzey Kore'deki olası bir Kovid-19 salgınının etkisinin, tıbbi malzeme eksikliği ve sağlık hizmetleri altyapısındaki eksiklik nedeniyle son derece büyük olabileceği değerlendirmesinde bulunuyor. 

Kuzey Kore, yeni tip koronavirüsün yayılmasını önlemek için ülkede alınan acil önlemler çerçevesinde sınırlarını kapatmış, ülkeye turist girişini yasaklamış, okulların açılışını ertelemişti. 

Kuzey Kore'de şimdiye kadar kaydedilen herhangi bir Kovid-19 vakası olmadı ancak ülkede binlerce kişinin, virüsün bulaşmış olma ihtimaline karşı tıbbi gözetim altında tutulduğu ifade ediliyor. 

Çin ile sınırların kapatılmasından bu yana Kuzey Kore'de ekonomik zorlukların arttığı da belirtilmişti.

Tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınında dahi ülkeden hiçbir vaka ve can kaybı bilgisi alınamamış olması, Kuzey Kore'nin dünyanın en izole ülkesi olduğunun bir göstergesi olmuştu. 

 

 

Kaynak: AA

Kim Yo Jong Güney Kore