Hakan Fidan'la görüşen Blinken'dan 'İsveç' mesajı

ABD NATO Hakan Fidan
Hakan Fidan'la görüşen Blinken'dan 'İsveç' mesajı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la yaptığı görüşmeye atıfta bulunarak, "İsveç'in NATO üyeliğinin gecikmeden onaylanmasının önemini vurguladım" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la görüşmesine ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Blinken, "Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan ile görüştüm. Gazze'deki çatışmanın daha fazla yayılmaması için yapılan çalışmaları ve insani yardım sağlanmasını konuştuk. İsveç'in NATO üyeliğinin gecikmeden onaylanmasının önemini vurguladım" dedi.

FİDAN'DAN ABD'DE AÇIKLAMALAR

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) veto ettiği Gazze'de ateşkes tasarısına ilişkin, "Gazze konusunda artık ABD yalnız kaldı." demişti.

Dışişleri Bakanı Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği Temas Grubu üyeleriyle Washington temasları kapsamında Amerikalı mevkidaşı Antony Blinken ile görüşmesinden sonra AA ve TRT'ye değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Fidan, Gazze Temas Grubu'nun Blinken ile görüşmesinde Gazze’de yaşanan dramı tüm çıplaklığıyla dile getirdiğini ve dünya kamuoyunun bu konudaki isyanının sözcüsü ve tercümanı olduğunu belirtti.

Blinken ile görüşmesinde İsveç’in NATO üyeliğini de konuştuklarını belirten Fidan, "Burada tabii bizim pozisyonumuz belli yani NATO'da yapılan müzakereler neticesinde üçlü zirvede Cumhurbaşkanı'mız ve İsveç Başbakanı vardı, neticesinde takiben çalıştığımız konular var." dedi ve bundan sonraki takdirin Türkiye Büyük Millet Meclisinde olduğunu vurguladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN ABD'YE İSVEÇ VE NATO MESAJI

Yunanistan ziyaretinin ardından uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ile F-16 süreci ve İsveç'in NATO üyeliğinin TBMM'den geçmesi konusunda, "Kanada Türkiye olarak kendilerinden almayı talep ettiğimiz İHA-SİHA kameraları meselesinde tutturmuş “İsveç de İsveç”… ABD de aynı şeyi söylüyor. Sen kongreden geçirdikten sonra F-16 meselesinde adım atacağım diyorsun, benim de parlamentom var. Parlamentomdan geçmeden benim de böyle bir adımı atmam mümkün değil. Eğer biz NATO'da iki müttefik ülkeysek o zaman dayanışma halinde eş zamanlı sen üzerine düşeni yap, Meclisimiz de gereken kararı alır. Olay bu" demişti. 

Kaynak: Haber Global TV