Güney Kore'de Kuzey Kore drone'u alarmı: Savaş uçakları havalandı, biri düştü

Güney Kore Kuzey Kore
Güney Kore'de Kuzey Kore drone'u alarmı: Savaş uçakları havalandı, biri düştü

Son dakika haberine göre Kuzey Kore'ye ait olduğu belirtilen drone'lar, Güney Kore şehri Gimpo'ya yakın bir noktada uçarken görüntülenince savaş uçakları havalandı. KA-1 saldırı uçaklarından biri düştü.

Güney Kore ordusu, Kuzey Kore'ye ait insansız hava araçlarının (İHA) hava sahasını ihlal etmesinin ardından savaş uçakları ve saldırı helikopterleriyle müdahele ettiğini ve uyarı ateşi açtığını açıkladı.

Ordunun açıklamasına göre Güney Kore, Kuzey Kore'nin İHA'larının iki ülke arasındaki askeri sınır çizgisi olarak bilinen sınırı geçmesinin ardından batıdaki Gimpo kentinin üzerinde TSİ 0325 gibi İHA'lara müdahale etti.

Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili İHA'lara müdahale sırasında bir Güney Kore KA-1 savaş uçağının düştüğünü belirtti. İki pilot kazadan önce uçaktan atlamayı başardı.

Güney Kore Ulaştırma Bakanlığı, ordunun talebiyle Incheon ve Gimpo havalimanlarından uçuşların durdurulduğunu açıklamıştı. Kuzey Kore'ye ait drone'ların tespit edilmesinin ardından ordunun talebiyle Incheon ve Gimpo havalimanlarından yapılacak uçuşlar kısa bir süre askıya alındı. 1 saat sonra uçuşlara yeniden başladı.

 

Bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, insansız hava araçlarına karşı önlem olarak bir KA-1 hafif saldırı uçağının ülkenin doğusundaki Wonju üssünden ayrıldığını ancak kısa bir süre sonra düştüğünü duyurdu. İki pilot uçak düşmeden önce paraşütle atlamayı başardı. Pilotların hastanede tedavi altında olduğu öğrenildi.

"AÇIK BİR PROVOKASYON"

Güney Kore daha sonra yeni bir açıklama yayınlayarak Kuzey Kore'nin İHA'ları göndermesinin açık bir provokasyon olduğunu duyurdu.

Bir askeri yetkilinin yaptığı açıklamada "Kuzey Kore İHA'larına karşı uygun tedbirlerin alındığı" belirtildi.

 

 

Kaynak: Reuters

Güney Kore Kuzey Kore asya savaş dış haberler