'Asya kaplanı' Güney Kore nasıl dünyanın önde gelen silah ihracatçısı oldu?

Güney Kore Polonya Kuzey Kore Rusya Ukrayna Savaşı
'Asya kaplanı' Güney Kore nasıl dünyanın önde gelen silah ihracatçısı oldu?
Ukrayna-Rusya savaşı sonrası artan silah talebini karşılayan ülkeler arasında Güney Kore öne çıkıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş nedeniyle Batılı ülkelerin silah talebi hızla artarken, silah sevkiyatı konusunda Güney Kore ön plana çıkıyor. 2022'de savunma sanayi ihracatı 17 milyar doları aşan Güney Kore, dünyanın en büyük dördüncü silah ihracatçısı olmak istiyor.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ile birçok ülkenin silah talebi arttı. Savunma bütçesini 100 milyar euroya çıkaran Almanya bu ülkelerin başında gelirken, Polonya gibi ülkeler de silahlanma yarışında başı çekiyor.

Batı ülkeleri arasında artan silah talebi, Güney Kore savunma sanayisine en büyük silah satıcılarının arasına girmesi için eşi görülmemiş bir fırsat sundu. Güney Koreli savunma şirketleri, yaz aylarında Polonya ile ülkelerinin bugüne kadarki en büyük ihracatı anlaşmasını imzaladı. Böylece Güney Kore silah ihracatını bu yıl iki kattan fazla artırdı. Anlaşma 1000 kadar Güney Kore yapımı K2 Black Panther tankının, 600'den fazla K9 obüs topunun ve düzinelerce FA-50 savaş jeti ile Chunmoo çoklu roketatar sisteminin Polonya'ya satışını içeriyor.

'Asya kaplanı' Güney Kore nasıl dünyanın önde gelen silah ihracatçısı oldu? - Resim : 1
Polonya 1000 kadar K2 tankı satın aldı. Fotoğraf: Shutterstock

SİLAH İHRACATI 17 MİLYAR DOLARI AŞTI 

Güney Kore, Sovyet döneminden kalma silah stoklarını yenilemek isteyen ülkeler için uygun fiyatlı bir tedarikçi olarak giderek daha fazla öne çıkıyor. Ülkenin bu yılki silah ihracatı daha Kasım ayında 17 milyar doları aşarak rekor kırdı. 2021 yılında savunma ihracatı 7,25 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Bu satışların 12,4 milyar dolarını Polonya ile yapılan anlaşma oluşturuyor. Bu ihracatı, Mısır ile yapılan K2 tanklarının satışını içeren 1,7 milyar dolarlık anlaşma izledi.

Güney Kore bu satışların ilk teslimatlarını da geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdi. Polonya Devlet Başkanı Andrej Duda, silahların teslimat töreni sırasında Güney Kore'nin kritik zamanda çok hızlı teslimat yapmasının kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

'Asya kaplanı' Güney Kore nasıl dünyanın önde gelen silah ihracatçısı oldu? - Resim : 2

Güney Kore 2016'ya kadar küresel silah pazarının sadece yüzde 1'ine sahipti. Takip eden beş yıllık dönemde Güney Kore'nin dünya silah ticaretindeki payı iki kattan fazla artarak yüzde 2,8'i yakaladı. Bu artış, dünyanın en büyük 25 silah ihracatçısı arasında açık ara en yüksek artış olarak kayda geçti.

'EN BÜYÜK 4'ÜNCÜ SİLAH İHRACATÇISI OLACAĞIZ'

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ülkesinin bununla yetinmeyeceğini ifade ediyor. Devlet Başkanı Yoon, Seul yönetiminin dört basamak birden yükselerek dünyanın en büyük dördüncü silah ihracatçısı olmasına yetecek kadar satış yapmak istediğini açıkladı.

'Asya kaplanı' Güney Kore nasıl dünyanın önde gelen silah ihracatçısı oldu? - Resim : 3
K9 Obüs topları da Polonya'nın Güney Kore'den ihraç ettiği silahların arasında. Fotoğraf: Shutterstock

Yoon Suk Yeol, "Güney Kore savunma sanayisi, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Fransa'dan sonra dünyanın en büyük dört savunma ihracatçısı arasına girerek, stratejik bir güç merkezi haline gelecek" dedi. Ancak Güney Kore'nin işi hiç kolay değil. Bunu yapmak için Güney Kore savunma sanayisinin sırayla Birleşik Krallık, İtalya, Almanya ve son olarak 2017-2021 döneminde ihracat pazarının yüzde 4,6'sını elinde tutan Çin'den daha fazla silah satması gerek.

ÜLKE HALA SAVAŞ HALİNDE 

Güney Kore'nin savunma sanayisi, Kore Savaşı'na dayanmakta. İki ülke teknik olarak hala savaşta. 1953 yılında Kuzey Kore ile bir ateşkes belgesi imzalandı ancak bugüne kadar herhangi bir barış anlaşması yapılmadı. Önceleri Güney Kore'nin savunması ABD ve müttefiklerince yapılıyordu. Ancak 1970'lerdeki Vietnam Savaşı ile ABD dikkatini bu ülkeye verirken Güney Kore'deki birliklerini de azaltmaya başladı.

'Asya kaplanı' Güney Kore nasıl dünyanın önde gelen silah ihracatçısı oldu? - Resim : 4
Polonya Güney Kore'den düzinelerce FA-50 jeti satın aldı. Fotoğraf: Shutterstock 

Bu tarihten itibaren Güney Kore, savunma sanayisine yatırımlar yapmaya başladı. Önce ABD malı M-16 tüfeklerini lisans altında üretmeye başlayan Güney Kore, 2014 yılında ordusu için tüm temel ekipmanları üretebilir hale gelmişti. Kuzey Kore ile devam eden savaş hali, ülke savunma sanayisinin hızla gelişmesindeki en önemli etkenlerinden biri.

Ukrayna'ya sınırı olan Polonya ile büyük bir silah anlaşması yapmasına karşın, Güney Kore Ukrayna savaşı sırasında Ukrayna'ya silah göndermeyeceğini duyurmuştu. Ancak ABD Savunma Bakanlığı, Güney Kore yapımı 155 milimetrelik obüs mermilerinden 100 bin adet satın alıp Ukrayna'ya gönderme niyetinde olduğunu açıkladı. Güney Kore ise Ukrayna konusunda pozisyonlarının değişmediğini ve ABD'ye gidecek mermiler için ABD'nin "son kullanıcı" olmasını umduklarını belirtti.

Kaynaklar: The Washington Post, CNN, SIPRI 

Kaynak: Web Özel

Güney Kore silah ihracatı savunma sanayi