Google, Kanada'ya yıllık 74 milyon dolar ödeyecek

Kanada Google facebook Meta Dünya haberleri Teknoloji Haberleri Gündem haberleri
Google, Kanada'ya yıllık 74 milyon dolar ödeyecek

Kanada hükümeti, "Çevrim İçi Haberler Yasası" dahilinde Google ile her yıl ülkeye 74 milyon dolar ödemesi konusunda anlaştıklarını bildirdi.

Kanada, Google ile "Çevrim İçi Haberler Yasası" kapsamında, ülkeye her yıl yaklaşık 74 milyon dolar ödeme yapmasında anlaştıklarını duyurdu.

Kanada hükümeti ve Google arasında yapılan anlaşmaya göre, şirket, Kanada'nın haber kuruluşları ve şirketlerine yıllık yaklaşık 74 milyon dolarlık katkıda bulunacak.

Kültürel Miras Bakanı Pascale St-Onge, şirketlerin haber içeriklerini platformlarında kullanmaları karşılığında Kanadalı medya yayıncılarına ücret ödemelerini gerektiren yasaya uygun olarak, Google ile anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

FACEBOOK'A ELEŞTİRİ

St-Onge düzenlediği basın toplantısında yapılan anlaşmanın basın sektörü için iyi bir gelişme olduğunu belirterek, "Facebook'un neden bizim haber sistemlerimizi desteklemeyip, platformunda dezenformasyona alan açtığını açıklama sırası geldi." ifadesini kullandı.

Meta şirketinin, Kanadalıların Meta platformunda yerli ve yabancı medya kuruluşlarının haber içeriklerine erişimlerini kesmesini "sorumsuzca" bir karar olarak tanımlayan St-Onge, Kanada basın sektörünün risk altında olduğuna dikkati çekti.

ÇEVRİM İÇİ HABERLER YASASI

Kanada'da haziranda yasalaşan "Bill C-18" sayılı Çevrim İçi Haberler Yasası, Meta ve Google gibi şirketlerin haber içeriklerini platformlarında kullanmaları karşılığında Kanadalı medya yayıncılarına ücret ödemelerini gerektiriyor.

Kanadalılar, Meta hesaplarındaki yerli ve yabancı medya kuruluşlarının haber içeriklerine erişim sağlayamıyor.

KANADA'DAN GAZZE VE BATI ŞERİA YARDIMI

Kanada, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'ya 16,2 milyon dolarlık insani yardım yapıldığını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bunun, daha önce duyurulan Gazze'ye yönelik 60 milyon dolarlık insani yardımların parçası olduğu belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanı Ahmed Hussen, 16,2 milyon dolarlık insani yardımın Gazze Şeridi ve Batı Şeria ile buralardaki krizden etkilenen bölgeler için kullanılacağını kaydetti.

Hussen, yardımların bölgedeki gıda, su, acil tıbbi yardım, yardım malzemeleri ve diğer acil ihtiyaçlar için kullanılacağını ifade etti.

Öte yandan, Kanada'nın uluslararası insancıl hukuka uyulması çağrısını sürdürdüğü vurgulanan açıklamada, "Sivillerin güvenliği ve refahı birinci öncelik olmalıdır. Kanada, insanlık ve onur ilkelerini destekleme yönündeki sorumluluğun altını çizerek, tüm tarafları, ihtiyaç sahibi sivillerin temel insani yardıma hızlı, sürekli ve engelsiz erişimini etkin şekilde kolaylaştırmaya teşvik etmeyi sürdürüyor." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, 60 milyon dolarlık yardımların, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İnsani Koalisyon, Uluslararası Kızılhaç Komitesi, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), BM Nüfus Fonu (UNFPA), Dünya Gıda Programı ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) aracılığıyla yapıldığına işaret edildi.

 

Kaynak: AA