Gerilimden sonra Dendias'tan Türkiye yorumu: Sorunları çözmek zor ama imkansız değil

yunanistan Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye
Gerilimden sonra Dendias'tan Türkiye yorumu: Sorunları çözmek zor ama imkansız değil

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Türkiye'deki görüşmesinde gerilimli açıklamalarının ardından Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, sorunlara çözüm bulmanın zor olsa da imkansız olmadığını söyledi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Atina'nın Akdeniz'deki egemenlik alanı ve diğer konulardaki anlaşmazlıklarda Ankara ile arasındaki görüş ayrılıklarını görmezden gelemeyeceğini, ancak sorunlara çözüm bulmanın zor olsa da imkansız olmadığını söyledi.

NATO müttefiği iki ülke aralarında Akdeniz'deki kıta sahanlığı, hava sahası, enerji kaynakları ve Kıbrıs konularının da yer aldığı birçok hususta anlaşmazlık yaşıyor.

Dendias, Kathimerini gazetesinde yer alan açıklamalarında, "Farklı görüş ve yaklaşımlarımızın olduğu konuları görmezden gelmek mümkün değil" dedi.

Dendias ve Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu, Perşembe günü Ankara'da ilişkileri düzeltmek için bir araya gelmiş ancak toplantıdan sonra gerçekleştirilen basın açıklamasında tartışma yaşamıştı.

Türkiye'yi 2015 yılından bu yana ziyaret eden ilk Yunan dışişleri bakanı olan Dendias, görüşmede havanın son derece iyi olduğunu ancak pek çok konuda fikir ayrılıklarının sürdüğünü söyledi.

Dendias, "Türkiye ile sorun yaşadığımız mesele farklılıklarımızı çözmek adına ortak bir paydada buluşamıyor oluşumuz" dedi. Dendias, "Türkiye'nin Ege ve Doğu Akdeniz konularında tutumunun sertleştiğini düşünmüyorum. Ancak uluslararası hukuka uygun olmayan sabit bir duruş sergilendiği görüyorum ve bu da çözüm olasılığını zorlaştırıyor. Fakat çözüm imkansız değil" açıklamasında bulundu.

Dendias Çavuşoğlu'nu görüşmelere devam etmek üzere Atina'ya çağırdığını ve bu görüşmenin Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında bir görüşme yapılmasına zemin hazırlayabileceğini söyledi.    

"ÇALIŞMA ARKADAŞLARIN KRALDAN ÇOK KRALCI"

Dendias, "Tahmin ettiğim kadarıyla senin çalışma arkadaşların kraldan daha fazla kralcı. Doğu Akdeniz'de hiçbir şey olmuyormuş gibi davranamam, Türkiye hem Ege hem de Doğu Akdeniz'de ihlallerde bulunuyor" ifadelerini kullanmıştı. 

"BASININ ÖNÜNDE TÜKİYE'Yİ SUÇLAMAYA KALKIYORSUNUZ"

Çavuşoğlu, Türkiye'nin göç konusunu hiçbir zaman AB ve Yunanistan'a karşı kullanmadığının altını çizerek, Türkiye'nin bu konuda insani davrandığını ve 18 Mart mutabakatını harfiyen uyguladığı belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama AB bunları uygulamadı. Biz içeride bunları konuştuk. Sizin 4 yılda 80 bin insanı geriye ittiğinizi ve bazı, hatta Türkiye üzerinden gitmeyenleri de nasıl denize attığınızı da anlattık ama biz bunları basının önünde konuşmadık ama buraya çıkıyorsunuz, basının önünde tabii ülkenize mesaj vermek için Türkiye'yi suçlamaya kalkıyorsunuz. Benim bunları kabul etmem mümkün değil. Biz sadece dostane şekilde basın toplantısı dahil tüm toplantıları samimi şekilde burada konuştuk ve olumlu mesajlar verdik. Yine tüm bunlara rağmen, Türkiye olarak biz, üçüncü taraflar yerine iki ülke olarak tüm bu meseleleri konuşmaya ve bundan sonra uluslararası hukuk sistemi çerçevesinde samimi bir diyalog çerçevesinde görüş ayrılıklarımızı azaltmaya ve iş birliğimizi güçlendirmeye hazırız ama böyle basının önünde benim ülkemi ve milletimi ağır şekilde itham ederseniz, bunun da cevabını vermek durumundayız."

 

Kaynak: Reuters

Mevlüt Çavuşoğlu Nikos Dendias Yunanistan türkiye