Gazze'ye saldırı protesto edip askere gitmeyi reddeden İsrailli genç tutuklandı

Ajans Bizim
İsrail Gazze Filistin
Gazze'ye saldırı protesto edip askere gitmeyi reddeden İsrailli genç tutuklandı
Fotoğraf: X

İsrailli bir genç, askere gitmeyi reddettiği için 30 gün hapis cezasına çarptırıldı. 

Tel Aviv'den 18 yaşındaki Tal Mitnick, genç vicdani retçilerden oluşan Mesarvot Ağı'nın diğer üyeleriyle birlikte Tel Hashomer askere alma merkezine girdi, Gazze'ye yönelik savaşı ve İsrail'in Filistin'i politikasını gerekçe göstererek orduya katılmayı reddettiğini açıkladı.

Üs dışında yaptığı açıklamada "Katliamın katliamı çözemeyeceğine inanıyorum. Gazze'ye yapılan canice saldırı Hamas'ın gerçekleştirdiği acımasız katliamı çözmeyecek. Şiddet, şiddeti çözmeyecektir. İşte bu yüzden reddediyorum" dedi. 

Mitnick'e verilen 30 günlük ceza son derece uzun bir süre. İsrailli askerlik karşıtları genellikle önce 7 ila 10 gün hapse atılıyor, ilk salıverilmelerinden sonra pişmanlık duymayan direnişçiler için 200 güne kadar ek süre veriliyor. Çok sayıda gözlemci gencin muhtemelen İsrail hükümetinin politika ve uygulamalarını açıkça eleştirdiği için cezalandırıldığını düşünüyor.

Mitnick bir ayını parmaklıklar ardında geçirdikten sonra ek bir süre daha hapsedilmeyi bekliyor. Salı günü sosyal medyada paylaştığı bir açıklamada, "bu toprakların sadece bir halka ait olduğu fikrini" eleştirdi.

Mitnick şunları yazdı:

"Daha fazla şiddetin güvenlik getireceğine inanmayı reddediyorum, bir intikam savaşında yer almayı reddediyorum... Gazze'de haftalar süren kara harekâtından sonra, günün sonunda müzakerelerin, bir anlaşmanın rehineleri geri getirdiği gerçeğini kabul etmeliyiz. Aslında onların öldürülmesine neden olan askeri harekattı. 'Gazze'de masum sivil yoktur' şeklindeki canice yalan yüzünden, İbranice bağırarak beyaz bayrak sallayan rehineler bile vurularak öldürüldü. Kurbanlar çitin yanlış tarafında doğdukları için soruşturulmayan kaç tane benzer vaka olduğunu hayal etmek bile istemiyorum."

Mitnick barışa giden yolun İsrailli ya da Filistinli siyasetçilerden değil, "iki ulusun evlatlarından" geçtiğini savundu.

Tel Hashomer'de Mitnick'e eşlik eden destekçiler "göze göz hepimiz kör oluruz" ve "askeri çözüm yoktur" gibi sloganlar içeren pankartlar taşıdı.