Fransa'da aşırı sağ kazandı, Macron kaybetti... Gözler ikinci turda

Ajans Bizim
Fransa Avrupa Birliği Emmanuel Macron
Fransa'da aşırı sağ kazandı, Macron kaybetti... Gözler ikinci turda
Reuters

Fransa'da erken genel seçimin ilk turunun galibi oyların yüzde 34'ünü alarak ilk sırada yerleşen aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi oldu. Böylece Fransa genel seçimlerinde ilk kez bir aşırı sağcı parti birinci sırada yer aldı.

Ulusal Birlik Partisi'nin oyların yüde 34'ünü alması, 2022 yılından bu yana partiye verilen desteğin iki katına çıktığının göstergesi oldu. Böylece Fransa genel seçimlerinde ilk kez bir aşırı sağcı parti birinci sırada yer aldı.

Ancak bu sonuç Ulusal Meclis'te çoğunluğu sağlamaya yetmeyebilir. Ipsos'un tahminlerine göre Le Pen ve müttefiki Cumhuriyetçiler partisi (Les Républicains) 230 ila 280 arasında sandalye sayısına sahip olabiliyor. Bu da 289 olan mutlak çoğunluğun çok altında!

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki kötü performansının ardından erken seçim çağrısında bulunması gidişatı değiştiremedi.

Macron'un partisi Rönesans'ın liderliğindeki Birlikte (Ensemble) İttifakı oyların ancak yüzde 20,3'ünü alabildi.

Dört büyük sol parti Sosyalistler, Yeşiller, Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) ve Komünistlerden oluşan Yeni Halk Cephesi (NFP), anketlere göre oyların %28,1'ini alarak ikinci sırada yer aldı.

Ipsos, Macron'un sadece 70-100 sandalye kazanabileceğini, NFP’nin ise Jean-Luc Mélenchon'un partisinin hakim olduğu sol blokta 125 ila 165 arasında sandalye sayısına sahip olacağına işaret ediyor.

Oy verme işlemlerin sona ermesinden sonra yapılan sandık çıkış anketlerine göre, Le Pen'in yanında yer alıp almayacağı konusunda tartışmalarla parçalanan merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi ise yüzde 10'un biraz üzerinde oy oranına sahip oldu.

İlk tur, yüzde 67,5 katılım oranıyla 1981'den bu yana en yüksek katılım oranının sağlandığı seçim oldu. Seçimin ikinci turu 7 Temmuz Pazar günü yapılacak ve Ulusal Meclis'teki nihaî milletvekili dağılımı belli olacak.

Mutlak çoğunluğa sahip parti, Başbakanı ve hükümeti atama hakkına sahip olacak. 2022 genel seçimlerinde yüzde 18,7 oy oranıyla üçüncü olan Le Pen, İkinci Dünya Savaşındaki Nazi işgalinden bu yana Fransa'da ilk aşırı sağcı hükümeti kurmasını sağlayacak 289 sandalyeyi kazanmayı umuyor.

Bu gerçekleşirse, en son 1997-2002 yılları arasında muhafazakâr Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın Sosyalist Başbakan Lionel Jospin ile birlikte olduğu gibi, farklı partilerin liderleri arasında “Cohabitation” (birlikte yaşama) dönemi olabilir.

Bu hafta, adayların seçim anlaşmaları yapma ve hatta çekilme konularında önemli pazarlıklara sahne olacak ve bu da nihaî sonucun çok farklı olmasını sağlayabilecek.

Macron, 2022'de, ilk turda oyların yüzde 25'inden biraz fazlasını kazanmış, ancak sandalyelerin yüzde 42'sini elde ederek çoğunluğu kaybetmesine rağmen seçimi birinci sırada tamamlamıştı.

Mélenchon, oyların bölünmesini ve Le Pen'in fazladan sandalye kazanmasını engellemek için üçüncü olduğu her seçim bölgesinde partisinin adaylarının çekilmesi sözünü verdi.