Fransa yine tarafsızlığını koruyamadı! Azerbaycan'dan sert yanıt

Azerbaycan Fransa

Azerbaycan ve Ermenistan arasında arabuluculuk yapmaya çalışan Fransa yine tarafsızlığını koruyamadı. Bakü'ye giden Fransa Dışişleri Bakanı Colonna, Ermenistan'ı tek kelime eleştirmeden, Azerbaycan'ın Laçın Koridoru'nda kurduğu sınır kontrol noktasını hedef aldı. Azerbaycan'ın yanıtı ise sert oldu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Fransız mevkidaşı Catherine Colonna'yı Bakü'de ağırladı.

Ortak basın toplantısı sırasında Colonna, Fransa'nın yıllardır değişmeyen Ermeni yanlısı tutumunu sürdürdü. Fransız bakan Azerbaycan'ın Laçın Koridoru'nun başlangıcında, yani öz topraklarında sınır kontrol noktası kurmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Ermenistan'ın aynı bölgede tek taraflı ve hukuka aykırı şekilde kurduğu kontrol noktasını da yasadışı faaliyetlerini de görmezden geldi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov, Fransız bakanın sözlerini yanıtsız bırakmadı. Ermenistan'ın Laçın Koridoru'ndaki durumu suistimal ederek silah ve askeri personel taşıdığını, yasa dışı çıkartılan doğal kaynakların da yine bu yolla Ermenistan'a götürüldüğünü hatırlattı.

Ermeni güçlerce yollara mayın döşendiğine de dikkat çeken Bayramov, 2. Karabağ Savaşı sonrasında 294 Azerbaycan vatandaşının mayın kurbanı olduğunu söyledi.

Bayramov, "Tüm uyarılarımıza rağmen Ermenistan imzaladığı bildirilere uymadı. Azerbaycan da Laçın yolunda şeffaf hareketin temin edilmesi için 23 Nisan'da sınır kontrol noktası kurdu. Laçın yolu siviller için açıktır ve açık olacaktır." dedi.

Bayramov, Laçın Koridoru'ndaki kontrol noktasının Azerbaycan'ın kendi anayasasına uygun olarak kendi topraklarında kurulduğunu da vurguladı. Bayramov, "Biz iki buçuk yıl önce herkese sorunun özünü anlattık. Bu yıllarda Fransa, Ermenistan'a bir kez bile itiraz etmedi" dedi.

Bayramov, "Azerbaycan, hiçbir zaman Fransa ile ilişkilerin gerginleşmesinin müsebbibi olmadı. Her zaman ilişkilerin iyileşmesi için çaba harcadı. İlişkilerin en gergin olduğu dönemde de temaslarımızı sürdürdük." diye konuştu.

Bayramov, Ermenistan'ın uzlaşmaz tutumu nedeniyle kasım 2022'de bu yana barış anlaşması için yapılan çalışmaların durduğuna da dikkat çekti. Bayramov, "Uluslararası ortakların çağrı ve ısrarları sayesinde Ermenistan'In yakında müzakere masasına dönmesi bekleniyor" diye konuştu.

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna Ermenistan