Haydar Aliyev'in doğumunun 100.yılı... Mustafayeva: Türkiye ile olan ilişkilerimiz dönüşüm yaşadı

Azerbaycan

Azerbaycan'ın kurucu lideri Haydar Aliyev'in doğumunun 100. yılı... Aliyev'in fikirleri ve attığı adımlar Azerbaycan ve Türkiye ilişkilerinin gelişmesinde büyük rol oynadı. İstanbul'da ve Ankara'da düzenlenen konferanslarla hem Aliyev anıldı hem de Türkiye Azerbaycan ilişkileri değerlendirildi.

Azerbaycan'ın kurucu lideri Haydar Aliyev, İstanbul'da İbni Haldun Üniversitesi'nde düzenlenen konferansta anıldı.

Konferansta konuşan Dr. Farid Şafiyev, "Azerbaycan öz devletçiliğini güçlendirir. Azerbaycan-Türkiye kardeşliği, Azerbaycan-Türkiye dostluğu güçleniyor, ama bunu temelini Haydar Aliyev atmıştı 90'lı yıllarda." ifadelerini kullandı.

Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Nermine Mustafayeva ise "Haydar Aliyev iktidara geldikten sonra Türk devletleri ve dünyasıyla ilişkilere çok büyük önem verirdi. Bu yönde olan gelişmeler bizim devletimizin dış politikasının önemli bir istikametini oluşturdu. Türkiye ile olan ilişkilerimiz dönüşüm yaşadı. Haydar Aliyev, ortak dinimiz, dilimiz, tarihimize büyük önem veriyordu." dedi.

Konferansta Azerbaycan'ın kurucu lideri Aliyev'in fikirleriyle ışık tuttuğu Türk Devletleri Teşkilatı'nın da günden güne güçlendiğinin altı çizildi.

Azerbaycan Milletvekili Ramil Hasan, "Hem Azerbaycan hem Türkiye Türk devletleri için bir lokomotiftir. İlham kaynağıdır. Karabağ savaşına kadar Türkiye ile askeri tatbikat yapmaktan çekinen Kazakistan ve Özbekistan bile Karabağ zaferinden ilham alarak Türkiye ile tatbikat yapmakta." diye konuştu.

Konferansta Ermenistan'ın saldırılarına değinen Azerbaycan Dostluk Grubu Başkanı Şamil Ayrım, "Daha iki gün evvel Azerbaycanlı 2 asker şehit edildi. Bayraklar yakıldı. Düşünün böyle bir şey nasıl olur? Savaştan sonra iki lider Aliyev ve Cumhurbaşkanımız şunu söylediler; artık bu coğrafyaya barış gelsin. Ama maalesef barış yerine sürekli katliama Ermenistan tarafından geliyor. Ama demir yumruk çift demir yumrukla sabrımızı taşırmasınlar." dedi.

Hacettepe Üniversitesi'nde de "Türk Cumhuriyeti ve Umumi Lider Haydar Aliyev" konferansında Aliyev ve mimarı olduğu modern Azerbaycan'daki çalışmaları anlatıldı.

Programa Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Reşad Mammadov da katıldı. Mammadov, Haydar Aliyev'in dış politikada gösterdiği başarıdan söz etti.

Mammadov, "Bağımsız Azerbaycan'ın temelini Haydar Aliyev koydu. Onun dış siyasetinin formülünü ortaya koydu. Bugünlerde onu biz devam ettirmekteyiz." dedi.

Mammadov, Türkiye Azerbaycan kardeşliğinin önemine dikkat çekerek iki devletin birbirine güç kattığını söyledi.

Mammadov, "Dünyada aynı milletten olan devletler çok. Arap devletleri Slavyan devletler Alman devletleri. Ama ruhu olan felsefesi aynı olan ulu önderlerimiz Azerbaycan'ın kederi kederimiz sevinci sevincimiz bir millet iki devlet felsefesi üzerinde kurulan devlet yok. Biz iki fakir devlet değiliz. Biz gücümüze güç katan devletleriz." ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Haber Global TV

haydar aliyev Azerbaycan türkiye