Fransa ensesti tamamen yasaklamak için harekete geçiyor

Fransa
Fransa ensesti tamamen yasaklamak için harekete geçiyor

Fransız hükümeti, 1791'de yasa dışı olmaktan çıkarılan ensesti tamamen yasaklamak için harekete geçeceğini duyurdu.

Fransa hükümeti ensesti yasaklayan yasayla hukuku diğer Avrupa ülkeleriyle uyumlu hale getirmek için harekete geçiyor.

Açıklamayı Çocuklardan Sorumlu Devlet Bakanı Adrien Taquet, AFP'ye yaptı.

Hükümetin tam 200 yılın ardından ilk kez ensesti yasaklayacağını açıklayan Bakan Taquet, yeni yasayla her iki taraf da 18 yaşın üstünde olsa bile ensest ilişkinin suç kabul edileceğini söyledi.

Yasa planına göre kuzenler ise hala evlenmeye devam edebilecek.

Üvey ailelerin bu yasaya dahil edilip edilmeyeceği konusu ise henüz net değil.

Taquet açıklamasında "Yaşınız ne olursa olsun, babanız, oğlunuz veya kızınızla cinsel ilişkiye girmeniz yasaklanacak. Bu bir yaş meselesi değil, yetişkinlerin rıza göstermesi meselesi de değil. Enseste karşı savaş açıyoruz. Net sinyaller vereceğiz" diye konuştu.

Fransız devriminin ardından 1791'de ensest suç olmaktan çıkarılmıştı. O dönemki devrimci güçler monarşi tarafından yerleştirilen Hıristiyanlıktan esinlenen ahlakı ortadan kaldırmaya çalışırken bu değişikliğe gitmişti.

Ancak yasal olarak suç olmasa bile Fransız halkı arasında ensest tabu olarak görülmeye devam etti. Ta ki 1980'li yıllarda siyasal yorumcu Olivier Duhamel'in üvey oğlunu taciz etmekle suçlanmasının ardından ensestin yasaklanması yeniden gündeme geldi. 27 Ocak 2010'da Fransa'da enseste karşı yasalar geri getirilmişti, ancak rızaya bağlı yetişkinler arasındaki ensest yasaya dahil edilmemişti. 

 

Fransa fransız devrimi