Fransa, Almanya ve İngiltere'den İran'a yönelik ortak bildiri
İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, ülkesinin saatte yüzde 60 saflıkta 9 gram uranyum zenginleştirdiğini bildirdi. Fransa, Almanya ve İngiltere, İran'ın yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum üretimi konusunda ortak bir bildiri yayınladı.
Fransa, Almanya ve İngiltere, İran’ın yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum üretimi konusunda ortak bir bildiri yayınladı. Ortak bildiride, İran’ın uranyumu ‘inandırıcı sivil ihtiyacı’ olmayan seviyelerde zenginleştirerek nükleer silah üretimine doğru ‘tehlikeli bir adım’ attığı belirtildi.
İran, uranyum zenginleştirme seviyelerini nükleer silah kalitesi saflığının çok altında olacak şekilde yüzde 60'a çıkardığını bu hafta başında duyurdu. Fransa, Almanya ve İngiltere tarafından yayınlanan ortak bildiride, "Zenginleştirilmiş uranyum üretimi, nükleer silah üretiminde önemli bir adım oluşturduğu için bu ciddi bir gelişmedir. İran'ın bu düzeyde zenginleştirmeye yönelik inandırıcı bir sivil ihtiyacı yok" denildi. Bildiride "Ayrıca, İran'ın Natanz nükleer tesisine 1000 ek santrifüj kurmayı planladığı ve bunun İran'ın zenginleştirme kapasitesini önemli ölçüde artıracağı haberi ile endişemizi ifade ediyoruz" ifadelerine yer verildi.
P5+1 ANLAŞMASI, YÜZDE 3,67'YE İZİN VERİYOR
İran, 2015 yılında P5+1 olarak bilinen ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya ile nükleer programı konusunda uzun vadeli bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşma, uranyumu yalnızca yüzde 3,67 saflık seviyesine kadar zenginleştirmeye izin veriyor.
İRAN DÜN DUYURMUŞTU
İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, ülkesinin saatte yüzde 60 saflıkta 9 gram uranyum zenginleştirdiğini bildirdi. Her oranda uranyum zenginleştirme imkanına sahip olduklarını aktaran Salihi, "Cuma günü 00.40 sularında yüzde 60 saflıkta uranyum ürünlerini elde etmeye başladık. Şu anda aldığımız ürün saatte 9 gram civarında." ifadelerini kullandı.
Söz konusu miktarın 5-6 grama düşürülmesi için çalışmaların yapıldığını kaydeden Salihi, yüzde 60 saflıkta uranyum zenginleştirmeye ek olarak yüzde 20 saflıkta da üretimin durmadan devam ettiğini belirtti.
Salihi, tarafların nükleer anlaşmaya dönmesi için yürütülen müzakereler nedeniyle başlangıçta uranyum çalışmalarında ihtiyatlı olduklarını ancak Natanz Nükleer Tesisi'ne yapılan saldırı sonrası söz konusu çalışmaların hızlandırıldığını aktardı.
İranlı yetkili, terör eylemi olarak açıklanan Natanz Nükleer Tesisi'ne yapılan saldırı sonrası tesiste uranyum zenginleştirme çalışmalarının aksamadığını sözlerine ekledi.
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, 13 Nisan'da yaptığı açıklamada Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi'ye hitaben bir mektup yazarak, ülkesinin yüzde 60 saflıkta uranyum zenginleştirme çalışmalarına başladığını bildirmişti.
İngiltere, Fransa ve Almanya, yüzde 60 saflıkta uranyum zenginleştireceğini duyuran İran'ı, "diplomatik süreci daha fazla karmaşıklaştırmamaya" çağırmıştı.
Avrupa Birliği (AB), Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve İngiltere ile İranlı üst düzey yetkililer, ABD'nin nükleer anlaşmaya dönüşü, İran'a yönelik ambargonun kaldırılması ve anlaşmanın tam olarak uygulanması konularını Avusturya'nın başkenti Viyana'daki toplantılarda ele alıyor.
Kaynak: DHA