Finlandiya'nın yeni cumhurbaşkanı Alexander Stubb oldu

Ajans Bizim
Finlandiya NATO Rusya
Finlandiya'nın yeni cumhurbaşkanı Alexander Stubb oldu
Fotoğraf: DepoPhotos

Eski Muhafazakâr Başbakan Alexander Stubb, dün yapılan Finlandiya Cumhurbaşkanlığı seçimlerini, ülkenin NATO'ya katılmasından bu yana komşu Rusya ile yaşanan gerginliklerin damgasını vurduğu bir ortamda oyların yüzde 51,6'sını alarak kazandı.

Alexander Stubb, böylece ikinci tırdaki rakibi eski Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto’yu geride bıraktı.

Stubb, "Finlandiya büyüklüğündeki bir ülkenin bu güvenlik politikası bağlamında böylesine adil ve dürüst seçimler yapabilmesi inanılmaz bir şey" dedi.

Başbakana kıyasla sınırlı yetkilere sahip olan ve altı yıllığına seçilen Finlandiya Devlet Başkanı, hükümetle yakın işbirliği içinde ülkenin dış politikasını yönlendirir. Aynı zamanda silahlı kuvvetlerin başkomutanıdır.

Bu önemli rol, Avrupa'daki jeopolitik gelişmeler ve Rusya ile 1.340 kilometrelik bir sınırı paylaşan Finlandiya'nın NATO'ya girişi göz önüne alındığında daha da büyük bir önem kazanıyor.

55 yaşındaki Stubb, "Avrupa'da ve Gazze'de savaş var. Finlandiya Cumhurbaşkanının soğukkanlılığını koruması, burada barışı korumaya çalışması ve başka yerlerde de barış için çalışması çok önemli" dedi.

Alexander Stubb, Finlandiya’nın NATO'ya katılması için “bitmiş bir anlaşma" ifadesini kullanmıştı.

1939-1940 kışında bir Sovyet işgalini püskürten Finlandiya, dev komşusunu kızdırmaktan korktuğu için on yıllar boyunca NATO'ya katılmaktan kaçındı ve Soğuk Savaş sırasında tarafsız kaldı.

Ancak Şubat 2022'den bu yana ilişkiler önemli ölçüde kötüleşti ve Rusya'nın Ukrayna'daki saldırısı, güvenliğinden endişe duyan Finlandiya'nın Nisan 2023'te NATO'ya katılmasına yol açtı, bu da "karşı önlemlerle" yanıt verme sözü veren Moskova'nın hoşuna gitmedi.

Finlandiya, ağustos ayında, doğu sınırında bir göçmen akınıyla karşılaştı ve Moskova'yı kapısının önünde bir göç krizi yaratmakla suçladı. Helsinki kasım ayında Rusya sınırını kapattı ve bu önlem seçime katılan tüm adaylar tarafından desteklendi.