Finlandiya, Rusya ile sınırını kapatıyor: 9 kapıdan 8’i kapanacak

Rusya Finlandiya göçmen krizi Dünya haberleri Gündem haberleri
Finlandiya, Rusya ile sınırını kapatıyor: 9 kapıdan 8’i kapanacak

Finlandiya Başbakanı Orpo, Rusya'dan düzensiz geçişleri durdurmak üzere 9 sınır kapısından 8’ini kapatacaklarını açıkladı. Geçtiğimiz günlerde 600'den fazla düzensiz göçmen, Rusya üzerinden Finlandiya'ya gelmişti.

Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo, cuma gece yarısından itibaren 9 sınır kapısından 8’ini kapatacaklarını, sadece kuzeydeki Raja-Jooseppi Sınır Kapısı’nın açık kalacağını bildirdi.

Orpo, "Raja-Jooseppi en kuzeydeki (sınır kapısı) ve oraya ulaşmak için gerçekten çok çaba gerekiyor" dedi.

Geçtiğimiz günlerde 600'den fazla düzensiz göçmen, Rusya üzerinden Finlandiya'ya gelmişti.

Rusya ile bin 340 kilometre ortak sınıra sahip olan Finlandiya, yasa dışı geçişleri durdurmak için 18 Kasım’da 4 sınır kapısını kapatmıştı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Finlandiya’nın ABD ile yaptığı savunma anlaşmasına karşı Rusya’nın “intikam almak” amacıyla sınırlardan kaçak göçü teşvik ettiğini iddia etmişti.

Finlandiya'nın, "düzensiz göçmen akışının kontrolünü sağlamak" amacıyla Rusya ile sınırının bazı "geçiş noktalarına" bariyer yerleştirmeye başladığı bildirildi.

Ülkenin sınır yetkilileri, Finlandiya'nın Rusya ile sınırını kapatma kararının ardından konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Açıklamada, sınır muhafızlarının ve askerlerinin, Finlandiya'nın Rusya ile bazı sınır noktalarına, dikenli telli beton bariyerler yerleştirmeye başladığı aktarıldı.

Sınıra yerleştirilen bariyerlerin, "kayıtsız göçmenlerin akışını engelleme ve yasal sınır trafiğinin güvenliğini sağlama" gerekçesiyle yerleştirildiği kaydedildi.

SINIR KAPI MESELESİ

Finlandiya, "üçüncü ülke vatandaşlarının" akışını engelleme gerekçesiyle, hafta sonu Rusya ile 4 sınır kapısını kapatma kararı almıştı. Söz konusu kararın 18 Şubat 2024'e kadar geçerli olacağı bildirilmişti.

Finlandiya basınında, Rusya ile geriye kalan sınır kapılarının da kapatma yönünde karar alınacağı yönünde haberler yer almıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bugün konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu bizi derinden endişelendiriyor. Çünkü Finlandiya ile çok iyi, pragmatik ve karşılıklı saygıya dayalı ilişkilerimiz vardı. Maalesef, bu ilişkilerin yerini, Rusya karşıtı bir yaklaşım aldı." ifadelerini kullanmıştı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko da Finlandiya'nın Rusya ile sınır kapılarını kapatması kararının kendi ulusal çıkarlarına aykırı olacağını söylemişti.

Kaynak: Ajanslar