Finlandiya resmi olarak NATO üyesi oldu

NATO Finlandiya ABD İsveç Mevlüt Çavuşoğlu

Türkiye'nin, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onayladığına dair belgeyi, 1949 tarihli Kuzey Atlantik Antlaşması'nın saklayıcısı ABD'ye teslim etmesinin ardından Finlandiya, NATO'nun 31. üyesi olarak İttifak'a katıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Brüksel'deki NATO karargahında düzenlenen Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında bir araya geldi.

Görüşmede Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onayladığına dair belgeyi, 1949 tarihli Kuzey Atlantik Antlaşması'nın saklayıcısı ABD'ye teslim etti.

Daha sonra, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto bir araya geldi.

Blinken, bu sırada yaptığı konuşmada Türkiye'nin onay belgesini, ABD adına kendisine teslim ettiğini bildirmekten mutluluk duyduğunu bildirdi.

Haavisto da ülkesinin Kuzey Atlantik Antlaşmasına katılmaya dair Türkiye'den aldığı onay belgesini Blinken'a iletti. Blinken Finlandiya'nın NATO üyeliğini "Tarihi bir gün" olarak nitelendirdi.

Stoltenberg ise konuya ilişkin, "Böylece Finlandiya'yı NATO'nun 31. üyesi olarak ilan edebiliriz." dedi.

STOLTENBERG: ERDOĞAN’LA İRTİBAT HALİNDEYİZ

Daha sonra NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö kameraların karşısına geçerek basın açıklaması yaptı. Finlandiya’nın bloğa katılımından duyduğu memnuniyeti dile getiren Stoltenberg, şunları ifade etti:

"Bugünden itibaren 31 bayrak bir arada dalgalanacak. Birlik ve beraberliğimizin bir simgesi. NATO’ya katılmak Finlandiya, İskandinav güvenliği ve bir bütün olarak NATO için iyidir. Finlandiya önemli ve son derece yetenekli kuvvetler, ulusal dayanıklılık konusunda uzmanlık ve NATO müttefikleri ile yan yana çalışma konusunda yılların deneyimini beraberinde getirmektedir.

Finlandiya'yı ittifakımızın tam teşekküllü bir üyesi olarak karşılamaktan büyük gurur duyuyorum. En kısa zamanda İsveç'i de aramıza katmayı sabırsızlıkla bekliyorum. Sayın Erdoğan’la sürekli olarak irtibat halindeyiz. Bundan sonraki dönemlerde atılacak adımlar üzerinde görüştük. Finlandiya, İsveç ve Türkiye’yle olan üçlü mekanizmayı tekrar hayata geçirmek istiyoruz.

Başkan Putin NATO'nun kapısını kapatmak istedi. Bugün dünyaya onun başarısız olduğunu gösteriyoruz. Saldırganlık ve gözdağı işe yaramıyor. Daha az NATO yerine tam tersini başardı ve kapımız sonuna kadar açık."

"YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR"

"Finlandiya halkı şu anda çok mutlu" diyen Niinistö, şunları söyledi: 

NATO'ya üyelik Finlandiya için güvenlik sağlayacak. Finlandiya da NATO'nun güvenliğini artıracak. Tüm NATO üye devletlerinin güvenliğini taahhüt eden Finlandiya, bölgesel istikrarı güçlendiren güvenilir bir müttefik olacak.

Ülkemizin NATO'ya katılmasıyla yeni bir dönem başlıyor. Üyelik her şeyi değiştirmese de müttefik olmak, yeni düşünce biçimlerini ve mevzuatta bazı değişiklikleri benimsememizi gerektiriyor.

Finlandiya'nın savunmasını NATO'nun ortak savunmasının bir parçası olarak entegre etmek için önemli çalışmalarımız var. Finlandiya, İsveç ile birlikte NATO'ya katılmak için başvurdu. Finlandiya'nın üyeliği, İsveç'inki olmadan tamamlanmış sayılmaz. İsveç'in üyeliği için ısrarlı çabalarımız sürüyor.

ÇAVUŞOĞLU İSVEÇLİ MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

Bakanı Çavuşoğlu, Brüksel'de İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile yaptığı ikili bir görüşme yaptı.  Çavuşoğlu yaptığı Twitter paylaşımında, "İsveçli mevkidaşım Billström'e, NATO'ya katılımları için atmaları gereken adımları hatırlattık. Terörle mücadelede sonuç odaklı işbirliği şart" ifadesini kullandı.

ÜYELİĞE GİDEN SÜREÇ

Finlandiya, İsveç ile birlikte NATO'ya üyelik başvurusunu 18 Mayıs 2022'de yaptı. 28-30 Haziran 2022’de düzenlenen Madrid Zirvesi’nde Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında Üçlü Muhtıra imzalandı. İki ülke zirvede NATO'ya katılmaya davet edildi.

Zirveden sonra NATO ülkelerinin çoğu, iki ülkenin üyelikleri için onay sürecini başlattı. 20 NATO ülkesi temmuzda, 4 ülke ağustosta, 4 ülke de eylülde meclislerinde onay sürecini tamamladı.

Son olarak 27 Mart’ta Macaristan Meclisi, Finlandiya’nın üyeliğini onayladı. TBMM’deki onay da 30 Mart’ta çıktı. Resmi prosedürün tamamlanmasının ardından Finlandiya, NATO'nun kuruluşunun 74'üncü yıl dönümü olan 4 Nisan 2023'te resmen ittifakın üyesi oldu.

Böylece Finlandiya’nın NATO üyelik süreci, bir yıldan kısa sürede tamamlanarak İttifakın 74 yıllık tarihinde en hızlı ilerleyen üyelik süreçlerinden biri oldu.

 Finlandiya resmi olarak NATO üyesi oldu - Resim : 3

 

Kaynak: Haber Global TV

Finlandiya NATO Brüksel Antony Blinken İsveç Mevlüt Çavuşoğlu