Finlandiya neden bu kadar mutlu?
Finlandiya halkı biraz asap bozacak kadar mutlu. Dünyanın en iyi ilkokul eğitimini verdiği düşünülen bu kuzey toplumu mutluluğu neye borçlu? Sadece bir refah ülkesi olmalarına mı, yoksa başka etmenler de mi var?
Finlandiya, 'Birleşmiş Milletler Dünya Mutluluk Raporu'na göre üst üste 5'inci kez dünyanın en mutlu ülkesi oldu. Finlandiya ile ilgili olumlu veriler bunlarla sınırlı değil. Birleşmiş Milletler'in 2020 yılı İnsani Gelişmişlik Raporu'na göre en gelişmiş 11'inci ülke olan Finlandiya'da kişi başına düşen yıllık gelir 49 bin dolar seviyesinde. 5 milyon nüfusa sahip Finlandiya, 2017'de yapılan bir araştırmaya göre dünyanın en iyi ilk öğretim eğitimine sahip ülke seçilmişti.
Ancak, Washington Post yazarı Kinsey Giddick, bu duruma oldukça şaşırdığını itiraf ediyor. Öğrenci değişimi ile 2001 - 2002 yılları arasında Finlandiya'da yaşayan yazar, Finliler hakkında daha farklı anılara sahip. Yazar, Finlilerin çok çekingen bir halk olduğunu söylüyor. Giddick "Kesinlikle hayatımın en mutlu yıllarından biriydi. Ama Fin arkadaşlarım? Daha önce mutlu olduklarından tam olarak emin değilim. Açıkça neşe belirtileri onların oyun kitabında yok" diyor.
'MUTLUYSANIZ SAKLAMANIZ GEREK'
Helsinki'nin batısındaki Kirkkonummi'de bir yazılım şirketinde danışman olan Veera Lavikkala, “Finlandiya'da bir söz vardır: 'Mutluysanız, saklamanız gerekir'” diyor. 37 yaşındaki iki çocuk annesi, Finlandiya'da birinin iyi talihi hakkında övünmenin garip olarak kabul edildiğini söylüyor.
Konunun uzmanı ve “Gündelik sisu: Daha mutlu, daha esnek bir yaşam için Fin gücüne dokunmak” kitabının yazarı olan Katja Pantzar da aynı görüşte. Pantzar, "Memnun olabilirler ama gülümseme gibi ifadelere alışkın değiller" diyor. Pantzar "Ama Finlilerin ifadesiz yüzleri sizi aldatmasın." derken bu ifadesizliğin kamusal refahı takdir etmeyi maskelediğini söylüyor.
'HERKESİN TEMEL İHTİYAÇLARA ERİŞİMİ VAR'
Espoo kentinde iki çocuk annesi Liisi Hatinen, “Herkesin temel ihtiyaçlara erişimi var” diyor. Sağlık hizmetinden, ücretsiz okuldan, yüksek alım gücünden, uygun fiyatlı konuttan bahsediyor ve ekliyor: "Bu programlar iyi düşünülmüş ve işe yarıyor, mutlu olmanızın temel nedeni bu."
Birçok millet başarıyı maddi zenginlikle ölçerken Finliler, kendilerine göre az şeyle mutlu olabileceklerini düşünüyor. 46 yaşındaki fotoğrafçı Essi Ala-Kokko, durumu şöyle ifade ediyor: “Çok az şeyle yetiniyoruz. Bir ton paramız olmasına gerek yok. Ormanda yürüyüş yapmak ve arkadaşlarla takılmak gibi hayattaki basit şeyleri seviyoruz.”
5 HAFTALIK YILLIK İZİN
Finlandiya'nın muhteşem doğası da insanların mutluluğu için önemli bir etmen. Helsinki'de strateji danışmanı olarak çalışan Jukka Multisilta, “Beş haftalık tatilimiz var” diyor. Multisilta kısa süre önce Helsinki'den Norveç'in en kuzey ucu olan Nordkapp'a 10 günlük bir motosiklet gezisinde katıldı. Yol boyunca, ücretsiz barınaklarda konaklama hakkına sahipti. Bu da gezisini daha uygun fiyatlı hale getirdi.
Tabi ki sadece doğa gezileri Finlileri mutlu etmeye yetmiyor. Ücretsiz ve kaliteli eğitimin yanı sıra bedava sağlık hizmetleri de Fin mutluluğuna katkı veriyor. 2 çocuk annesi İsveçli Sirja Lassila, doğumu sırasında hayati tehlike atlatan oğlunun, ambulansla Helsinki'deki ülkenin en iyi çocuk hastanesine 224 km kadar götürüldüğünü ifade ediyor. Lassila, bir hafta sonra tekrar ambulansla eve getirildiğini, bazı ekstra masraflar için 'sadece 300 euro' ödediklerini söylüyor.
3 YILLIK ANNELİK İZNİ
Imatra kentindeki ortaokul müdürü ve iki çocuk annesi Johanna Ovaska, başka bir konuya daha dikkat çekiyor. Ovaska, “Kadınların konumunun mutluluğumuzda büyük bir rol oynadığını düşünüyorum” diyor. Ovaska sözlerini şöyle sürdürüyor: “Hükümetimizi gördünüz mü? Bir kadın başbakanımız var. 36 yaşında. Sonra yine genç kadınlardan oluşan dört bakanımız daha var."
Finlandiya devleti anneliğe büyük destek sağlıyor. Bu sayede kadınlar kamu görevinin en üst basamaklarına kadar ulaşıyor. Finlandiya'da kadınlar doğum sonrası 3 yıla kadar izne ayrılabiliyor. Devlet maaşlarının bir kısmını ödemeye devam ediyor. Üstelik, Dünya Ekonomik Forumu'na göre Finlandiya, sekiz aydan yedi yaşına kadar, yani örgün eğitimin başlamasına kadar ücretsiz anaokulu hizmeti sağlıyor.
Tabi her şey toz pembe değil. Irkçılık, eşitsizlik, şiddet, depresyon ve intiharlar da önemli sorunlar arasında yer alıyor.
Kaynak: Statista, Birleşmiş Milletler, World Bank, The Washington Post
Kaynak: Web Özel