Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson televizyon programı yapacak!

Medya Boris Johnson İngiltere Dünya haberleri
Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson televizyon programı yapacak!
Fotoğraf: DepoPhotos

İngiltere'nin eski Başbakanı Boris Johnson GB News TV kanalında program yapmak için anlaştı.

Bu yılın başlarında milletvekilliğinden istifa eden Johnson, haber kanalında sunucu, program yapımcısı ve yorumcu olarak çalışacak.

Yayıncı kuruluştan yapılan açıklamada Johnson'ın önümüzdeki yıl yapılacak İngiltere ve ABD seçimlerinde "kilit bir rol oynayacağı" ve "Britanya'nın dünya çapındaki gücünü sergileyen" bir diziye ev sahipliği yapacağı belirtildi.

Johnson, bir dizi konuda "yalın görüşlerini" paylaşacağına dile getirdi. 

Daily Mail'de köşe yazarlığı da yapan Johnson, programlarına yeni yılda başlayacak.

Johnson, eski İşletme Bakanı Jacob Rees-Mogg, parti başkan yardımcısı Lee Anderson ve karı-koca milletvekilleri Esther McVey ve Philip Davies'in ardından yayın kuruluşuna katılan son Muhafazakâr siyasetçi oldu.

HER KONUDAN KONUŞACAK

Eski Başbakan, sosyal medya platformu X'te yayınlanan bir videoda şunları söyledi: 

"Kısa bir süre sonra GB News'de size katılacağımı söylemekten heyecan duyuyorum. Bu olağanüstü yeni TV kanalına Rusya'dan Çin'e, Ukrayna'daki savaştan tüm bu zorluklarla nasıl başa çıkacağımıza kadar her konuda yalın görüşlerimi aktaracağım.

Küresel Britanya için muazzam fırsatların yanı sıra zorluklardan ve neden en iyi günlerimizin henüz gelmediğinden bahsedeceğim."

Johnson, 2022 yılında bakanların liderliği konusunda kitlesel bir isyan başlatmasının ardından başbakanlık görevinden istifa etmişti.

Bu yaz, Parlamento'nun ayrıcalıklar komitesinin, Downing Street'teki Covid kapanması kapanması ihlalleri konusunda Avam Kamarası'nı kasıtlı olarak yanlış yönlendirdiğini tespit etmesinin ardından protesto amacıyla milletvekilliğinden istifa etti.

ÇALIŞMA KOŞULLARI

BBC'nin haberine göre, Johnson'ın pandemi sırasında başbakan olarak gerçekleştirdiği eylemler ve aldığı kararlar halen devam etmekte olan Covid soruşturmasının bir parçası olarak inceleniyor. 

İngiltere'deki kurallara göre, eski bakanların görevden ayrıldıktan sonraki iki yıl içinde girmek istedikleri herhangi bir iş konusunda bağımsız İş Atamaları Danışma Komitesi'nden (ACOBA) tavsiye almaları gerekiyor.

Komite, Johnson'ın başvurusu üzerine, GB News'deki görevin "hükümet kuralları kapsamında herhangi bir özel endişe yaratmadığı" yönünde görüş bildirdi. 

Bununla birlikte, Johnson'ın görevde olduğu döneme ait herhangi bir ayrıcalıklı materyalden yararlanmaması ve başbakanlıktan ayrıldığı tarihten itibaren iki yıl boyunca GB News adına hükümet nezdinde lobi faaliyetlerine şahsen katılmaması gibi bir dizi koşula tabi olması gerektiğini de bildirdi. 

Bu yılın başlarında ACOBA, Johnson'ın Daily Mail'deki işini komiteye bildirmeyerek bakanlık kurallarını "açık bir şekilde ihlal ettiğini" yönünde değerlendirmede bulunmuştu. 

REYTİNG REKORU KIRAR MI?

Johnson, başbakanlık görevinden ayrıldıktan sonraki beş ay içinde, çoğunlukla etkinliklerde yaptığı konuşmalar ve bir anı kitabı yazmak için yaptığı anlaşma karşılığında 4,8 milyon sterlin kazandı.

GB News'e katılan son büyük isim olan Johnson, 10 bölümlük güncel olaylar dizisi Pazar günü başlayacak olan komedyen ve aktör John Cleese'i takip ediyor.

Johnson'ın çalkantılı bir dönemin ardından haber kanalına reyting artışı sağlaması bekleniyor.

İki sunucu, Laurence Fox ve Calvin Robinson, Fox'un bir kadın gazeteci hakkında canlı yayında yaptığı yorumların yarattığı tepkinin ardından bu ayın başlarında görevden alınırken, diğer sunucu Dan Wootton ise görevinden uzaklaştırıldı.

Medya düzenleyicisi OFCOM 8,800'den fazla şikâyet aldı ve soruşturma yürütüyor. Bu, GB News ile ilgili 12 güncel OFCOM soruşturmasından biridir.

Politikacıların haber programı sunmalarına izin verilip verilmemesi gerektiği konusunda da bir tartışma var.

Geçtiğimiz ay Davies ve McVey'in GB News programının Ofcom kurallarını ihlal ettiği tespit edildi çünkü şansölye ile yaptıkları röportaj "uygun şekilde geniş bir yelpazede önemli görüşlere" yer vermedi. 

Kaynak: Ajans Bizim