Ermenistan'ın kararına Rusya'dan ilk tepki

Ermenistan Rusya Vladimir Putin

Ermenistan Parlamentosu Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Roma statüsünü onaylamasına Rusya'dan ilk tepki geldi. Kremlin'den yapılan açıklamada, "Ermenistan hükümeti hakkında soru işaretlerimiz var. Ortağımızdan beklediğimiz türden bir karar değil" denildi.

Ermenistan Parlamentosu, bugün Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) kuruluş tüzüğü olan Roma Statüsü'nü onayladı. 

Bu onay, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Ermenistan'a ayak basması halinde tutuklanacağı anlamına geliyor.

Rusya'dan karara ilişkin ilk açıklama Kremlin'den geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Ermenistan hükümeti hakkında soru işaretlerimiz var. Ortağımızdan beklediğimiz türden bir karar değil" dedi. 

Erivan’ın bu kararının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ermenistan ziyaretlerini reddedeceği anlamına gelip gelmeyeceği sorusuna Peskov, "Elbette Devlet Başkanı Putin’in bir gün, herhangi bir nedenle Ermenistan’a yapacağı ziyareti reddetmek zorunda kalmasını istemeyiz." şeklinde cevap verdi.

UCM, PUTİN HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARMIŞTI

UCM mart ayında, Ukrayna’da işlenen suçlara ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya’nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldığını duyurmuştu.

UCM Sözcüsü Fadi Al Abdallah da, mahkemenin görevdeki devlet başkanlarına karşı yargılama yapabildiğini ve yakalama kararı çıkarabildiğini söyleyerek, “Devlet başkanlarının UCM nezdinde yargı bağışıklığı ve dokunulmazlığı yok. Bu Roma Statüsü'nde açıkça yazıyor ve bu tüm devlet başkanları için geçerli" demişti.

Al Abdallah, bu kararların UCM’ye taraf ülkelerin kollukları tarafından uygulanması gerektiğini bildirmişti.

Ermenistan Ulusal Meclisi (parlamento), bugün UCM’nin Roma Statüsü'nü onaylamıştı.

Kaynak: Haber Global TV

Rusya Vladimir Putin