Ermenistan, Putin için yakalama kararı çıkaran UCM'ye üye olmayı onayladı

Ermenistan Rusya Vladimir Putin

Ermenistan Parlamentosu, Rusya lideri Putin hakkında yakalama kararı çıkaran Uluslarası Ceza Mahkemesi'nin Roma Statüsü'nü onayladı. Bu adımla Putin'in Ermenistan'a ayak basması halinde tutuklanmasının önü açılmış oldu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kuruluş belgesi olan Roma Statüsü, Ermenistan Parlamentosu tarafından onaylandı. Muhalefet partisi milletvekilleri oylamayı protesto ederek oturum sırasında parlamentoyu terk etti.

Parlamento sözcüsü, 60 milletvekilinin UCM Roma Statüsü'nün onaylanması ve UCM yargı yetkisinin geriye dönük olarak tanınmasına ilişkin bir bildirinin kabul edilmesi yönünde oy kullandığını, 22 milletvekilinin ise ret oyu verdiğini söyledi.

Bu adımla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ermenistan'a ayak basması halinde tutuklanmasının önü açılmış oldu.

Gelişme Erivan ile Moskova arasında krize kapı aralayabilir.

Rusya Dışişleri Bakanlığı geçen hafta Ermenistan'ı Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne üye olmaması konusunda uyarmış, bu adımın ikili ilişkiler açısından çok ciddi sonuçları olacağını belirtmişti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Mart ayında, Ukrayna'da işlenen suçlara ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında "savaş suçu" gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldığını duyurmuştu.

Ermenistan Rusya Vladimir Putin Uluslararası Ceza Mahkemesi