Dünya Sağlık Örgütü'nden 'öldüren konserve' uyarısı... Fransa 15 vaka bildirdi!

dünya sağlık örgütü Fransa
Dünya Sağlık Örgütü'nden 'öldüren konserve' uyarısı... Fransa 15 vaka bildirdi!
Fotoğraf: Shutterstock

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Fransa'daki yerel halk sağlığı yetkililerinin biri ölüm olmak üzere "botulizm" şüphesi olan vakalar kümesini kendilerine bildirdiğini duyurdu

Açıklamaya göre, Fransa Ulusal UST Odak Noktası, Bordeaux ve Ile-de-France'da bildirilen biri ölüm olmak üzere toplam 15 şüpheli "botulizm" vakasını DSÖ'ye bildirdi. 

Açıklamada, sekiz güne varan kuluçka süresi ve restoranın Rugby Dünya Kupası sırasında uluslararası ziyaretçilerin ilgisini çekmesi nedeniyle, 18 Eylül'e kadar Fransa'da veya muhtemelen Fransa dışında seyahat edenlerin evlerine dönmesiyle uluslararası ziyaretçiler arasında ek vakaların bildirilme olasılığı bulunduğu belirtildi. 

"Botulizm" son derece tehlikeli hatta ölümcül bir gıda zehirlenmesi olarak tanımlanıyor. Uzmanların değerlendirmesine göre, daha çok ev yapımı ya da uygun olmayan ortamlarda hazırlanmış konserve tüketenler, bal yiyen bebekler, toprak yeme alışkanlığı olan bebekler "botulizm" tehlikesi altında.

Ev yapımı sardalya

DSÖ'nün açıklamasına göre, 14 Eylül itibarıyla, bildirilen biri ölüm olmak üzere toplam 15 şüpheli "botulizm" vakasını bildirildi. Bu 15 vakadan 10'u hastaneye kaldırılmış, sekiz hasta ise yoğun bakım ünitesine kabul edildi. 15 vakanın 14'ü Fransa'nın yanı sıra altı ülkeden tespit edilen yabancı ülke vatandaşları arasında bildirilmiştir. Bu ülkeler arasında Kanada, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İngiltere ve ABD yer alıyor. Şüpheli vakaların tamamında 4-10 Eylül 2023 haftasında Bordeaux'daki aynı restoranda farklı tarihlerde aynı ürünü (kavanozda sardalya) tükettiği tespit edildi. Epidemiyolojik incelemeler, enfeksiyon kaynağının ev yapımı konserve sardalya tüketimi olduğunu göstermiştir. Gıda maddesi restoranda üretilmiş ve servis edilmiştir.

Botulizm nedir?

Botulizm, Clostridium botulinum bakterisi tarafından üretilen çok güçlü bir toksinin neden olduğu ciddi bir nörolojik durumdur. Özellikle iyi korunmamış gıdalarda gelişiyor. İnsan botulizmi gıda kaynaklı botulizm, bebek botulizmi, yara botulizmi ve inhalasyon botulizmi veya diğer zehirlenme türlerini ifade edebilir.

Gıda kaynaklı botulizm ciddi, potansiyel olarak ölümcül bir hastalıktır. Kontamine gıdalarda oluşan güçlü nörotoksinlerin (botulinum toksinleri) yutulmasından kaynaklanan bir zehirlenme. Botulizmin kişiden kişiye bulaşması söz konusu değil. Zehirlenmenin belirtileri veya semptomları değişebiliyor ve solunum yetmezliğine neden olabilen bir durum yaratıyor. Erken belirtiler arasında belirgin yorgunluk, halsizlik ve baş dönmesi yer alır; bunları genellikle bulanık görme, ağız kuruluğu ve yutma ve konuşma güçlüğü izler. Kusma, ishal, kabızlık ve karın şişliği de görülebilir. Hastalık boyun ve kollarda güçsüzlüğe kadar ilerleyebilir, ardından solunum kasları ve vücudun alt kısmındaki kaslar etkilenir. Ateş ve bilinç kaybı yoktur. Belirtiler genellikle kontamine gıda tüketimini takiben birkaç saat ila 8 gün arasında ortaya çıkar.

Botulizm insidansı düşük, ancak hızlı tanı ve uygun, acil tedavi verilmezse ölüm oranı yüksek. Hastalık vakaların yüzde 5 ila yüzde 10'unda ölümcül olabilir.

Halk sağlığı müdahalesi

11 Eylül'de gıda ve serum örnekleri Fransa Ulusal Anaerobik Bakteri ve Botulizm Referans Merkezi, Pasteur Enstitüsü, Paris'e gönderildi. 14 Eylül 2023 tarihinde serum örneklerinde ve bir gıda örneğinde (sardalya) botulinum toksini tespit edildi. 

Yerel sağlık yetkilileri restoranı denetledi ve restoran tarafından hazırlanan tüm ürünler geri çağrıldı. 13 Eylül'de yerel sağlık yetkilileri bir basın toplantısı düzenleyerek yerel sağlık çalışanlarını bilgilendirdi.

Ulusal sağlık yetkilileri, sağlık çalışanlarını semptomatoloji ve tedavi konusunda duyarlı hale getirmek için risk iletişimi tavsiyeleri yayınladı.

Yabancı ülke vatandaşları arasında bildirilen vakalara ilişkin bilgiler o ülkelerdeki ilgili sağlık makamlarıyla paylaşıldı.

DSÖ risk değerlendirmesi

Yerel incelemeler, kredi kartı makbuzları aracılığıyla maruz kalan (yani şüpheli gıda maddesini tüketmiş olması muhtemel) tahmini 25 kişiyi tespit etti. Maruziyet yerel düzeyde gerçekleşmiş ve enfeksiyon kaynağını ortadan kaldırmak için mekân dışında dağıtılmayan şüpheli gıda maddesinin kaldırılması da dahil olmak üzere önlemler alındı. 

Botulizmin sekiz güne kadar değişen kuluçka süresi ve çabalara rağmen Bordeaux'daki restoranın tüm müşterilerinin tespit edilememiş olabileceği gözönüne alındığında, bu olayla bağlantılı başka vakalar da ortaya çıkabileceği belirtildi. Bu salgın, 4 Eylül 2023 haftasında düzenlenen ve dünyanın dört bir yanından izleyicileri ve rugby takımlarını çeken Rugby Dünya Kupası ile aynı zamanda ortaya çıktı. 

Sekiz güne varan kuluçka süresi ve uluslararası ziyaretçileri çeken restoran nedeniyle, 18 Eylül'e kadar Fransa'dan veya Fransa dışından uluslararası ziyaretçiler arasında ek vakaların bildirilme olasılığı vardır.

DSÖ tavsiyesi

DSÖ tarafından yayımlanan uyarıya göre, gıda kaynaklı botulizmin önlenmesi, özellikle ısıtma/sterilizasyon ve hijyen sırasında gıda hazırlamada iyi uygulamalara dayanıyor. Gıda kaynaklı botulizm, bakterinin ve sporlarının ısı ile sterilize edilmiş (örneğin imbiklenmiş) veya konserve ürünlerde inaktivasyonu veya diğer ürünlerde bakteri büyümesinin ve toksin üretiminin engellenmesi yoluyla önlenebilir. Bakterilerin vejetatif formları kaynatılarak yok edilebilir, ancak sporlar kaynatıldıktan sonra birkaç saat bile canlı kalabilir. Bununla birlikte, sporlar (ticari) konserve gibi çok yüksek sıcaklık uygulamaları ile öldürülebilir.

Ticari ısı pastörizasyonu (vakumlu paketlenmiş pastörize ürünler ve sıcak tütsülenmiş ürünler dahil) tüm sporları öldürmek için yeterli olmayabilir ve bu nedenle bu ürünlerin güvenliği bakteriyel büyümenin ve toksin üretiminin önlenmesine dayanmalı. Tuz içeriği ve/veya asidik koşullarla birlikte soğutma sıcaklıkları bakterilerin büyümesini ve toksin oluşumunu önler.

DSÖ'nün daha güvenli gıda için beş anahtarı, gıda işleyicilerini eğitmek ve tüketicileri eğitmek için eğitim programlarının temelini oluşturuyor. Bunlar özellikle gıda zehirlenmelerinin önlenmesinde önemlidir.

Beş anahtar şöyle sıralanıyor: Temiz tutmak, çiğ ve pişmiş olarak ayırın, iyice pişirin, yiyecekleri güvenli sıcaklıklarda tutun, güvenli su ve hammadde kullanın.

Kaynak: Haber Global TV

Dünya Sağlık Örgütü Fransa hastalıklar