Dünya resesyonu konuşurken... Çin'deki kuraklık bize ne söylüyor?

Küresel ısınma Çin
Dünya resesyonu konuşurken... Çin'deki kuraklık bize ne söylüyor?
Yangtze Nehri'nin Chongqing'deki kolundan kuraklık görüntüleri. Fotoğraf: Reuters

Dünya ekonomisi resesyon endişesi ile bekleyişini sürdürürken dünyanın üretim üssü ve en büyük ikinci ekonomisi olan Çin küresel ısınmanın sonuçlarını yaşıyor. Asya'nın en büyük nehri Yangtze'deki kuraklık ülkedeki enerji tedarikini zora soktu. Üretimin aksaması bekleniyor.

Çin'in Covid-19 önlemleri ve emlak krizinin etkileriyle kırılganlaşan ekonomisi, şimdi de son yılların en büyük kuraklığının getirdiği risklerle mücadele ediyor. Ülkede en çok hidroelektrik üreten Sichuan eyaletinde üretim yarı yarıya azaldı. Aşırı sıcaklıkların enerji şebekesine etkisi ülkedeki bazı büyük fabrikaların üretimi durdurmasına neden oluyor. 

Aşırı sıcaklar, Asya'nın en uzun nehrini, yani 6 bin 300 kilometre uzunluğundaki Yangtze Nehri'ni derinden etkiliyor. Dünyanın en büyük hidroelektrik santrali konumundaki Üç Boğaz Barajı'na da ev sahipliği yapan Yangtze Nehri, aynı zamanda ülkeye en çok gıda sağlayan çiftlikleri de besliyor. Nehir, debi kayıtlarının yapılmaya başlandığı 1865 senesinden bu yana ilk kez yılın bu dönemlerinde en düşük su seviyesini gördü.

Dünya resesyonu konuşurken... Çin'deki kuraklık bize ne söylüyor? - Resim : 1
Chongqing'de, Yangtze Nehri'nin çekilen sularında gezen bölge sakinleri. Fotoğraf: Reuters

Yangtze Nehri'nde suların çekilmesi, elektrik üretimini sert bir şekilde vurdu; bu durum da hidroelektrikle çalışan birçok büyük fabrikada ve dolayısıyla ülkenin pek çok bölgesinde enerji kaosu yaşanmasına neden oluyor. Şanghay gibi birçok büyük şehirde, ışıklandırmaların azaltılması ve yürüyen merdivenler ile klimaların kapatılması gibi uygulamalar başlatıldı. Tesla, Şanghay'daki fabrikasındaki tedarik zincirinde aksamalar olabileceği uyarısında bulundu. Ayrıca, Toyota, Apple tedarikçisi Foxconn ve Contemporary Amperex Technology gibi büyük şirketler de fabrikalarında üretimi durdurmak zorunda kaldı.

Halihazırda Covid-19 önlemleri, genç işsizliğinin rekor seviyeye çıkması ve emlak krizinden yara almış ekonomide elektrik üretiminin de aksaması, yetkililerin daha ciddi problemlerle yüzleşeceği anlamına geliyor. Bu da Kasım'da yapılacak Çin Komünist Partisi (ÇKP) Ulusal Kongresi'nde üçüncü dönemine başlamayı hedefleyen Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in ve ÇKP yönetiminin omuzlarına daha fazla sorumluluk gelmesi demek...

SICHUAN'DA BARAJ ÜRETİMİ YARIYA İNDİ

Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaleti, 1960'lı yıllardan bu yana en kötü kuraklığı yaşıyor. Bu da hidroenerjiye yüksek bağımlılığı olan eyaletin kuraklıktan en çok etkilenen bölgelerden biri olmasına neden oldu. Bölgedeki barajlarda elektrik üretimi yarı yarıya düşerken, aşırı sıcaklar elektrik talebinin yaklaşık dörtte bir oranında artmasına yol açtı. Bütün bunlar, yaklaşık Almanya nüfusu kadar kişiye hizmet götüren bir enerji ağına ve endüstri merkezlerine baskıyı artırdı.

Hidroelektrik Çin'in en büyük temiz enerji kaynağı. 2020'de elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 18'i hidroelektrik santrallerinden karşılanmıştı. Çin ayrıca, dünyanın en büyük güneş enerjisi paneli ve rüzgar türbini donanımına sahip. Ayrıca, ithal yakıta olan bağımlılığı azaltmak için de yenilenebilir enerjilere ciddi yatırımlar yapıyor. Çinli firmalar, temiz enerjiye yatırımları bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse iki katı artırarak, yatırım miktarını 98 milyar dolara çıkardı.

EKONOMİK ETKİLERİ SADECE ÇİN'E OLMAYACAK

Sichuan, Çin'in gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 5'ini karşılıyor. Bu da söz konusu elektrik tedariki krizinin ülke ekonomisine etkisinin 18 trilyon dolar civarında olmasına yol açabilir. Hükümet bu seneki ekonomik büyüme hedefini yüzde 5.5 seviyesinde belirlemişti ancak ekonomistler, ülkenin bu yılki ekonomik büyüme beklentisini yüzde 4'e indirdi. Çin dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve en büyük ihracatçı ülkesi. Dünyanın resesyonu konuştuğu şu günlerde en büyük ekonomik lokomotif güçlerden Çin'de bir yavaşlama veya tedarik krizi, küresel çapta ekonomik riskleri de tetikleyebilir. 

Dünya resesyonu konuşurken... Çin'deki kuraklık bize ne söylüyor? - Resim : 3
Kuraklıktan doğan elektrik tedariki probleminden ötürü meşhur Şanghay silüeti bir süre karanlık olacak. Fotoğraf: Shutterstock  

DOĞRUDAN GÜNLÜK HAYATI ETKİLİYOR

Yeterli kömür stoku, üretim kapasitesinin üçte birini omuzlanan Sichuan'ın yükünü biraz azalarak, krizin başka yerlere sıçramasının bir nebze önüne geçiyor. Fakat yine de etkilerin Şanghay ve Wuhan gibi kentlerde hissedilmesini engelleyemiyor. Şanghay'ın ünlü The Bund rıhtımında dış mekan aydınlatmaları kapatıldı ve Wuhan'ın meşhur nehir ışık şovu da askıya alındı.

*Haberde yer alan bilgilerin büyük çoğunluğu Bloomberg'de "China's Fragile Economy Is Being Hammered by Driest Riverbeds Since 1865" başlığı ile yayımlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Çin ekonomi kuraklık iklim krizi