ABD'de resesyon riski: Google, Amazon, Microsoft, Apple, Tesla... Hepsi durduruyor!

Web Özel
ABD'de resesyon riski: Google, Amazon, Microsoft, Apple, Tesla... Hepsi durduruyor!

ABD ekonomisi durgunluk tehlikesi yaşıyor. Yüksek enflasyona karşı ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımı sonrasında Apple, Google, Microsoft gibi şirketler işe alımları durdururken Tesla, Ford gibi birçok şirket bazı çalışanlarını işten çıkarıyor.

Covid-19 pandemisi kısıtlamalarının ardından ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artırımı ve ABD ekonomisindeki durgunluk tehlikesi, dünya devi teknoloji şirketlerini bile zor durumda bıraktı. Kripto paralardaki büyük düşüş de bu duruma tuz biber ekerken, milyarderler servetlerinin önemli bir kısmını kaybetti.

ABD'li risk sermayesi ve yatırım şirketi Lightspeed Venture Partners, bir blog yazısında "son on yılın yatırımlardaki patlama dönemi açık bir şekilde sona erdi" dedi. ABD'nin teknoloji ağırlıklı borsası Nasdaq endeksi, geçtiğimiz cuma yüzde 3,5 düşerken bir yıllık düşüş yüzde 28 oldu.

Bu durum ABD ekonomisinin lokomotiflerinden biri olan teknoloji şirketlerini de sarsıyor. Ekonomideki gelişmeler sonrası ABD’de bulunan teknoloji merkezi Silikon Vadisi'nin önde gelen şirketleri bir dizi önlem almaya başladı.

Teknoloji devleri Microsoft ve Meta’dan sonra Apple da işe alımlarını önemli ölçüde yavaşlattığını bildirdi. Bu şirketler şimdilik büyük işten çıkarmalar yapmayacaklarını beyan ediyorlar. İnternet perakende devi Amazon da işe alımları yavaşlatmış durumda.

İşe alımları durduran bir diğer firma da Google oldu. Google'ın çatı şirketi Alphabet'in CEO'su Sundar Pichai, şirket içi yayınladığı bir mesajda "Küresel ekonominin görünüşü belirsiz." dedi.

ABD'de resesyon riski: Google, Amazon, Microsoft, Apple, Tesla... Hepsi durduruyor! - Resim : 1
Alphabet CEO'su Sundar Pichai Fotoğraf: Reuters

Kripto paraların çöküşüyle çip ve ekran kartı satışları yavaşlarken Intel, haziran ayından itibaren PC yongası bölümünde işe alımları geçici olarak dondurdu. Ekran kartları satışının azalmasıyla hisseleri yılın ilk yarısı yüzde 48 düşen NVDIA da işe alımları yavaşlattığını açıkladı.

BİNLERCE KİŞİ İŞTEN ÇIKARILDI: 'SÜPER KÖTÜ BİR HİS'

Ancak bazı şirketler için istihdamı durdurmak yeterli olmuyor. Geçtiğimiz perşembe günü moda teknolojisi şirketi Stitch Fix, kadrolu pozisyonlardan yaklaşık 330 kişiyi işten çıkardığını ve bunun hisse senedi fiyatının düşmesine neden olduğunu söyledi. Streaming servisi Netflix de abone kaybı sonrası işten çıkarmalara devam ediyor. Son olarak şirket geçtiğimiz ay 300 kişinin işine son verdi.

Ekonomideki gidişat sadece teknoloji şirketlerini değil, ortak çalıştıkları elektrikli otomotiv sektörünü de vurdu. Ford Motor, elektrikli araç departmanından 8 bin kişiyi işten çıkardı. Tesla ise geçtiğimiz ay 200 kişi ile yollarını ayırdı.

Tesla geçtiğimiz günlerde dünya çapında işe alımları durdurmuş, şirketin CEO'su Elon Musk kısa süre önce çalışanlarına ekonomi ile ilgili olarak "süper kötü bir his" duyduğunu söylemişti.

ABD'de resesyon riski: Google, Amazon, Microsoft, Apple, Tesla... Hepsi durduruyor! - Resim : 2
Elon Musk'un CEO'su olduğu Tesla da bazı çalışanlarını işten çıkardı. Fotoğraf: Reuters

Şirketlerin bu adımları, ekonomik belirsizliğin Silikon Vadisi'ne iyice yerleştiğini gösteriyor. Ayrıca bu durum, ABD ekonomisinde daha geniş bir gerilemeye işaret ediyor. ABD'deki UCLA Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olan Till von Wachter, teknoloji girişimlerinin ekonomi için "öncü bir gösterge" olarak hizmet ettiğini söyledi.

Daha yüksek faiz oranları, yeni girişimler için para toplamanın zorlaştığı anlamına geliyor. Von Wachter, “Faiz oranlarındaki değişikliklere en duyarlı sektörlerden biri teknoloji şirketleri” dedi.

Teknoloji şirketleri yalnızca sahipleri ve yatırımcıları değil, aynı zamanda düzenli maaşlarına ek olarak çalıştıkları şirketlere ait hisse senedi ödenen yüz binlerce çalışanı bugüne kadar daha varlıklı hale getirdi. Ancak teknoloji şirketlerinin çalışanlarına sağladığı refah ortamı, şimdi ekonomideki belirsizliklerle geride kalabilir.

Bir nesil teknoloji çalışanları ve kurucuları, bolca açık pozisyonların bulunmadığı ve işverenlerin onlara ücretsiz yemek ve sınırsız tatil gibi avantajlar sunmadığı bir sektörde daha önce hiç çalışmadı.

KRİPTO PARA BORSALARINDA DURUM FARKSIZ 

İşten çıkarma ve şirketlerde artık açık pozisyon olmaması durumu sadece teknoloji şirketleri ile sınırlı kalmadı. Kripto parada bu yıl yaşanan çöküşün ardından birçok kripto para şirketi de işe alımları durdurdu.

ABD'li Coinbase ve Gemini dahil olmak üzere en büyük kripto para borsalarından bazıları, personellerinin bazılarını işten çıkardı. Coinbase, potansiyel bir durgunluğun “başka bir kripto kışına yol açabileceğini” söyleyerek bin 100 çalışan ile vedalaştıklarını söyledi. 

Kripto borsası Gemini ise, piyasadaki gerilemenin etkilerini gerekçe göstererek haziranda personelinin yüzde 10'unu azalttı. Yetkililere göre, en son uyumdan sorumlu müdür yardımcısı olan ticari operasyonlar ve istihbarat direktörü ve risk şefi geçtiğimiz aylarda görevinden ayrıldı.

Kaynaklar: Wall Street Journal, The Washington Post, Forbes, CNN, Barron's

Kaynak: Web Özel

Google apple Microsoft nasdaq Netflix Meta facebook Ford