Donald Trump'ın Türkiye ile ilişkisi nasıl olacak? Uzman isimler değerlendirdi
ABD'nin yeniden başkanı olan Donald Trump'ın başta Ukrayna ve Filistin konusundaki tutumu olmak üzere, Suriye, İran gibi ülkelerde atılacak adımlar karşısında Türkiye'nin tutumu ilişkiler açısından kritik önemde olacak.
Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump, ABD başkanlık seçimlerinde zafer ilan etti.
Trump'ın seçim zaferi ilan etmesinin ardından ilk tepki olarak TL dolar karşısında %0.2 ile gelişmekte olan ülkeler arasında sınırlı ancak nadir görülen değer kazançlarından birini yaşadı, Borsa İstanbul'da yükseliş bir ara %3'e kadar çıktı.
İLİŞKİLERDE REVİZYON DÖNEMİ
Gerek ABD Başkanı Joe Biden, gerekse bir ölçüde Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Türkiye'ye oldukça mesafeli yaklaştığına ve düzenli siyasi diyalog kurma imkanı olmadığına dikkat çeken eski diplomat ve İstanbul merkezli Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi'nin (EDAM) direktörü Sinan Ülgen, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Şimdi Trump'la bu imkan yeniden ortaya çıkacak... Kanaatim o ki Türkiye bunu kullanarak gelecek yıl Ocak'tan sonra Amerika ile ilişkilerinde daha olumlu bir gündem yaratmak için bir reset arayışına girmek isteyecektir" dedi.
Analistlere göre bölgesel olarak Rusya-Ukrayna ile İsrail-Filistin konuları risk oluşturuyor.
Bir bankanın döviz masası müdürü, bu konularda nasıl ilerleme kaydedileceğinin ekonomiyi de doğrudan etkileyeceğini belirterek, "Orta vadeli etkisinin pozitif mi negatif mi olacağını bugünden kestirmek zor ancak hangi yönde olursa olsun ekinin kuvvetli olacağını söyleyebiliriz" dedi ve ekledi:
Analistler genel olarak, Demokrat Parti adayı ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in merkez sol politikalarına kıyasla Trump'ın göç kısıtlama, vergi indirimleri ve gümrük vergileri konularındaki planlarının uygulanması halinde enflasyon ve tahvil getirileri üzerinde yukarı yönlü baskı yaratacağını düşünüyorlar.
ABD'NİN SURİYE TUTUMU
Amerika'nın Suriye konusundaki tutumunu revize etmesiyle bir ivmenin gündeme gelebileceğini kaydeden Ülgen ise, "Türkiye kısa vadede Amerika-YPG/PYD ilişkisinin sonlandırılmasını isteyecektir. Bu denklem de Trump ile daha gerçekçi bir tabana oturacaktır diye düşünüyorum" dedi ve Trump'ın Suriye'den çekilme yanlısı olduğunu hatırlattı.
Öte yandan Trump'ın Ukrayna savaşını kısa sürede bitirmeyi vaadettiğini ve bu yönde ciddi bir diplomatik çaba içine girecek olursa buradan Türkiye'ye de bir rol çıkabileceğini belirten Ülgen, "Hem Putin ile mevcut ilişki, hem Zelenski ile, hem şimdi Trump'la Türkiye için avantajlı bir diplomatik saha açılabilir bu girişim üzerinden" dedi.
Trump iktidarının çok daha kuvvetli Netanyahu destekçisi olacağını ve bu seçimin bir diğer kazananının da Netanyahu'yu olduğunu kaydeden Ülgen, bu durumundan Türk-Amerikan ilişkilerinin de olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.
Trump'ın ve yakın çevresinin İran'a yönelik bir sertlik politikasına destek verdiğini de hatırlatan Ülgen, yeni ABD yönetiminin NATO'yu zayıflatacak bir tutum almasının Türkiye'nin aleyhine olacağının altını çizdi.
"TRUMP BAŞKANLIĞI, HARRIS BAŞKANLIĞINDAN ÇOK DA FARKLI OLMAZ"
The New Insitute, Hamburg'da misafir araştırmacı olan Prof. Zeynep Alemdar, Türkiye'nin dış politikasının, tüm aktörler, devletler ve uluslararası örgütlerle ikili temelde yürütülen karşılıklı çıkarlara dayalı ilişki olarak kalmaya devam etmesini beklediğini belirterek, şunları söyledi:
"Türkiye için bir Trump başkanlığı, bir Harris başkanlığından çok da farklı olmaz. 2023 seçimlerinden sonra ABD ve AB ile görece yumuşama, Türkiye'nin bölgesel bir güç olma çabalarında olumlu bir etki yarattı ve bunu kaybetmek istemeyecektir" dedi ve ekledi:
"Türkiye'nin tüm büyük müttefikler ve güçler ile bölgedeki o kadar da yeni olmayan dostlarıyla dengede kalma çabalarını sürdürmesi gerekeceğini düşünüyorum."