Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Finlandiya ve İsveç açıklaması

Mevlüt Çavuşoğlu NATO
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Finlandiya ve İsveç açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği konusunda tutumumuzu net şekilde söyledik, gerekçelerini de net şekilde paylaştık. NATO'nun genişlemesine karşı değiliz ama teröre destek verilmesini kabul edemeyiz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı sonrası konuştu.  Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları şu şekilde:

Türkiye olarak biz eskiden beri NATO'nun açık kapı politikasını destekliyoruz. Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği konusunda tutumumuzu net şekilde söyledik. Tutumumuzun gerekçelerini de net şekilde paylaştık.

İki ülke Dışişleri Bakanlarına belgeleriyle terör örgütü üyeleriyle yaptıkları görüşmeleri ortaya koyduk. Endişelerimiz gayet meşrudur. NATO'nun genişlemesine karşı değiliz ama teröre destek verilmesini kabul edemeyiz. 

NATO'ya üye olacak ülkelerin Türkiye'ye yönelik ihracat izinleri konusunda kısıtlamaları, kabul edilecek bir durum değil.

Nasıl garantiler vereceklerini önümüzdeki günlerde göreceğiz.

İsveç Dışişleri Bakanının bugüne kadarki açıklamaları yapıcı değil, provoke edici. Finlandiya Dışişleri Bakanı daha gerçekçi bir tavır takınıyor.

Dün biz NATO toplantısındayken, terör örgütü merkezleri Stockholm'de toplantı yapıyordu. Sonuçta biz bu ülkelerle ilgili durup dururken bir açıklama yapmadık. Öncelikle bizim endişelerimizi gidermeleri lazım. Terör örgütlerine desteğe son vermeleri lazım.

 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Finlandiya İsveç NATO