Danimarka'dan Ukrayna'ya yardım: 264 milyon dolar verilecek
Danimarka Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamada İsveç'in Ukrayna'ya zırhlı araç vermesine ek olarak Danimarka'nın 264 milyon dolar destek vereceği bildirildi.
Danimarka, Ukrayna'ya savunma alanında 264 milyon dolar değerinde destek vereceğini duyurdu.
Danimarka Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, İsveç'in Ukrayna'ya CV90 zırhlı muharebe araçları vermesine katkı olarak Kopenhag yönetiminin Ukrayna'ya 264 milyon dolar tutarında savunma desteği vereceği belirtildi.
Açıklamada, hükümetin İsveç yönetimi ile birlikte Ukrayna'ya CV90 desteğinin yanı sıra "ilave tank üretimini" finanse etmeye karar verdiği kaydedildi.
264 milyon dolar değerindeki desteğin yedek parça, mühimmat ve teslimat sonrası bakımın da finanse edilmesini içerdiği ifade edilen açıklamada, bu adımın "Ukrayna'nın özgürlük mücadelesini" desteklemeyi sürdürme yönündeki ortak kararlılığı gösterdiği vurgulandı.
Açıklamada, Ukrayna'ya verilmesi kararlaştırılan CV90 zırhlı muharebe araç sayısına ilişkin herhangi bir bilgi paylaşılmadı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un 19 Ağustos'ta yaptığı görüşmede, CV90 zırhlı muharebe araçlarını beraber üretme kararı alınmıştı.
İsveç hükümeti, 11 Aralık'ta Ukrayna'ya 1,4 milyar kron (134 milyon dolar) tutarında para yardımı yapacağını duyurmuştu.
IMF: UKRAYNA MALİ YARDIM OLMADAN EN FAZLA 2 AY DAYANABİLİR
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, 18 Aralık'ta Ukrayna’nın Batı’nın malî yardımı olmadan yaklaşık iki ay hayatta dayanabileceğini söyledi.
Georgieva, Financial Times'a verdiği röportajda, “Kiev, muhtemel kısa vadeli fon açığına birkaç ay dayanabilecek” dedi.
IMF Başkanı, Batılı ülkelere, Ukrayna'nın ekonomisine yönelik ciddî tehdidi önlemek için acilen “on milyarlarca dolar” sağlamaları çağrısında bulundu.
Georgieva, mali yardımların ulaştırılmasındaki daha fazla gecikmenin Kiev yetkililerini “para basmak gibi istikrarı bozucu politikalara” geri dönmeye zorlayabileceğini belirtti.
IMF Başkanı, “Bu sürüncemeli dönemin uzayıp gitmemesi önemli, çünkü o zaman Ukrayna üzerinde daha fazla baskı oluşur ve tam da ülkenin ekonomik beklentilerde iyileşme beklediği bir dönemde malî sıkıntı nedeniyle oluşan duruma uyum sağlamak zorunda kalır” diye yakındı.
Kristalina Georgieva, "Destek konusundaki gecikme, Kiev'i 2022'de olduğu gibi para basmaya geri dönmeye zorlayacak ve bu ekonomiyi daha da kötüye götürecek" dedi.
Üst düzey bir Batılı kaynak Financial Times'a, Ukrayna'nın "bir miktar esnekliğe sahip" olduğunu ve IMF ve Dünya Bankası'ndan gelecek ödemeler sayesinde muhtemelen "Ocak ve Şubat aylarını atlatabileceğini" söyledi.
Ancak aynı kaynağa göre, bundan sonra Kiev ya maliyetleri düşürmek ya da Merkez Bankasından parasal finansmana başvurmak zorunda kalacak. Kaynak, "Bu, yüksek enflasyona yol açabilir ve ülkenin mali sistemini istikrarsızlaştırabilir" dedi.
Macaristan, geçen hafta toplanan Avrupa Birliği zirvesinde Ukrayna'ya dört yıl boyunca finansman sağlayacak 50 milyar avroluk yardım paketini veto etmişti. ABD Kongresi’nde de Biden yönetimim Ukrayna'ya 61 milyar dolarlık yardım paketi Cumhuriyetçiler tarafından engellenmişti.
Beyaz Saray, Ukrayna’ya tahsis edilen fonların birkaç hafta içerisinde tükeneceği itirafında bulunurken, daha fazla desteğin garantisinin olmadığı konusunda da uyarmıştı.
Kaynak: AA