Çin-Avustralya arasında askeri gerilim: "Azami ihtiyat" uyarısı

Asya Avustralya Japonya Güney Kore Dünya haberleri Gündem haberleri
Çin-Avustralya arasında askeri gerilim: "Azami ihtiyat" uyarısı

Çin, Avustralya'ya, Güney Çin Denizi'ne askeri gemi konuşlandırma konusunda "azami ihtiyatla" hareket etmesi yönünde uyarıda bulundu. Çinli yetkili Liu, "Avustralya hükümetini ve ordusunu (Güney Çin Denizi'nde) bu alanda büyük bir ihtiyatla hareket etmeye çağırıyoruz." dedi.

Çin, Avustralya'ya, Güney Çin Denizi'ne askeri gemi konuşlandırma konusunda "azami ihtiyatla" hareket etmesi yönünde uyarıda bulundu.

Çin Komünist Partisi Uluslararası İrtibat Dairesi Başkanı Liu Ciençao, Sydney Üniversitesinde yaptığı konuşmada, "Avustralya hükümetini ve ordusunu (Güney Çin Denizi'nde) bu alanda büyük bir ihtiyatla hareket etmeye çağırıyoruz." dedi.

Güney Çin Denizi'ne savaş gemileri konuşlandırma hususunda Avustralya'yı uyaran Liu, meydana gelebilecek olası ufak bir kazanın yol açabileceği durumun iyi yönetilememesi halinde tansiyonun yükselebileceğini dile getirdi.

Avustralya'nın, bir Çin savaş gemisinin Japon kara sularında Avustralya donanmasından 2 dalgıcı hafif şekilde yaralaması iddiasına ilişkin Liu, söz konusu hadisenin Japon kara suları dışında gerçekleştiğini vurguladı.

Liu, Çin savaş gemisinin herhangi bir zarara yol açmadığı yönündeki tutumunu yineledi.

AVUSTRALYA’DAN ÇARPICI İDDİA

Avustralya, Çin savaş gemisinin uluslararası sularda sonar darbesi kullanımı nedeniyle Avustralya donanmasından 2 dalgıcın hafif yaralandığını duyurmuştu.

Avustralya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Richard Marles, 14 Kasım'da uluslararası sularda seyreden Avustralya'nın "HMAS Toowoomba" adlı gemisine Çin savaş gemisinin yaklaştığını ve sonarını çalıştırarak Avustralyalı 2 dalgıcı sudan çıkmaya zorladığını kaydetmişti.

3 ÜLKE ZİRVESİ

Çin Dışişleri Bakanlığından tarafından yapılan açıklamaya göre Bakan Vang, 26 Kasım'da Güney Koreli mevkidaşı Park Jin ile, Güney KoreJaponya ve Çin dışişleri bakanlarının Busan kentindeki toplantısı öncesinde bir araya geldi.

Vang, görüşmede, Çin ve Güney Kore'nin komşu iki ülke olarak dostane ilişkiler kurmasının seçenek değil zorunluluk olduğunu vurgulayarak, "Her iki taraf, ekonominin siyasileştirilmesine, bilimsel ve teknolojik meselelerin araç haline getirilmesine ve güvenlik kavramının ekonomik ve ticari meselelere genişletilmesine birlikte karşı çıkmalıdır." dedi.

Çin ve Güney Kore'nin imalat ve tedarik zincirlerinin "yüksek düzeyde bağlantılı" olduğu ve çıkarlarının bütünleştiğine dikkati çeken Vang, iki ülkenin, ilişkilerinde "dış müdahaleye karşı çıkması" gerektiğini vurguladı.

 

Kaynak: AA