Cherokee kabilesinden Jeep'e tepki: Adımızı kullanmayı bırakın

ABD
Cherokee kabilesinden Jeep'e tepki: Adımızı kullanmayı bırakın

ABD'de federal olarak tanınan üç Cherokee kabilesinden en büyüğü olan Oklahoma'daki Cherokee Ulusu'nun lideri, SUV modeli Cherokee ve Grand Cherokee'de Jeep araba markasının kendi isimlerini kullanmayı bırakmasını istedi

Jeep, markanın en çok satan Grand Cherokee SUV’si de dahil olmak üzere 45 yıldan daha uzun zaman önce Cherokee adını kullanmaya başladı. Jeep'in bir araç türüne "Cherokee" adını verdiği 1970'lerden bu yana Cherokee Ulusu ilk kez resmi tepki gösterdi. 

ABD'de federal olarak tanınan üç Cherokee kabilesinden en büyüğü olan Oklahoma'daki Cherokee Ulusu'nun lideri Şef Chuck Hoskin Jr, Jeep araba markasının SUV modeli Cherokee ve Grand Cherokee'de kendi isimlerini kullanmayı bırakmasını istedi.

Car and Driver adlı dergiye açıklama yapan, kabile lideri Chief Chuck Hoskin Jr, şirketlerin ve spor kulüplerinin Yerli Amerikan isimlerini, görüntülerini ve maskotlarını kullanmayı bırakması gerektiğini söyledyerek, "Eminim iyi niyetliler ancak ismimizin bir arabanın yanında yer alması bizi onurlandırmıyor" dedi. 

Hoskin, Jeep'in araçların ismini hemen değiştirmesini beklemeseler de, kabilenin bu ismin kullanılmasına izin vermeyeceğini de sözlerine ekledi. 

Hoskin, "Benim görüşüm, bir şirketin ürünlerini bizim adımızı kullanarak pazarlamaması gerektiğidir. Şirket, bunu onlarca yıl önce tasarladığı bir şey olarak bakıp, durumun bizi onurlandırdığını sansa da, buna katılmıyorum. Biz bu ismi Jeep'in sahip olduğundan çok daha uzun zamandır taşıyoruz." dedi. 

Jeep'in bağlı olduğu otomotiv şirketi Stellantis'in sözcüsü Kristin Starnes Cherokee yaptığı yazılı açıklamada, ismin özenle seçildiğini savunarak, "Cherokee kabile lideri Chuck Hoskin Jr ile her zamankinden daha fazla saygılı ve ileşime açığız. Bu isim yıllarca Yerli Amerika halkını onurlandırdı ve onların gurunu, asaletini kutladı" ifadelerini kullandı. 

Hoskin, Cherokee Ulusunu onurlandırmanın en iyi yolunun onun kültürü ve tarihi hakkında bilgi edinmek ve federal olarak tanınan kabilelerle anlamlı bir diyalog kurmak olduğunu söyledi.

Kabilenin Jeep ile Cherokee araçlarının satışından telif veya bağış sağlanması gibi bir anlaşmaya açık olup olmayacağı sorusuna ise Hoskin, böyle bir durumun problemli olacağını söyleyerek, "Finansal teşvikler, benim için temel sorunu çözmüyor" dedi. 

Kaynak: Haber Global TV

Jeep